Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kezdődik a pesti Múzeumkert rekonstrukciója

Kezdődik a pesti Múzeumkert rekonstrukciója
(Munkatársunktól)

Hosszadalmas kutatási, tervezési, engedélyeztetési és közbeszerzési folyamat után hamarosan hozzálátnak a Magyar Nemzeti Múzeum telkén álló Múzeumkert megújításához. A rekonstrukcióval a kert történeti hitelességű helyreállítására törekednek a kivitelezők, egyszersmind korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelületet alakítanak ki.

Megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatokat létesítenek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 életveszélyes, elöregedett fát vágnak ki és 25 nagyméretű fát ültetnek el. A meglévő út- és térburkolatokat egy részét elbontják, így 8200 négyzetméter megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság (vörös juhar, ginkgo, magnólia) is szerepel, ezek erősíteni fogják a kert történeti hangulatát.

A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák része a csaknem három kilométer hosszúságú új víz- és csatornacső-, valamint a teljes elektromos hálózat, de WiFi- és kerti öntözőhálózatot is készítenek. A

Restaurálják a kert szobrait, közöttük az Arany Jánosét, amelyet a talapzattal együtt újítanak meg. Az Arany János-szoborcsoport már a március 15-i állami ünnepségre elkészül.

A terveket a Tér-Team Kft. készítette, a kivitelező a Belvárosi Építő Kft. A munkálatok alatt a múzeumi kiállítások folyamatosan látogathatók. A teljes kertrekonstrukció a nyár végére befejeződik.