Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kávékalandra hív a kávéházak európai fővárosa

Kávékalandra hív a kávéházak európai fővárosa
EuroCommPR*Bécs

Máig élő, fejlődő, gondosan ápolt kultúrát teremtettek a bécsiek háromszázharmincöt esztendővel ezelőtt. A bécsi kávé és kávéházak azóta összenőttek az egykori császárvárossal. Ebben a hónapban két rendezvénnyel, a kávéfesztivállal és a kávémérők 61. báljával várja az oszták főváros a hagyományos és újhullámos "egy csésze fekete" kedvelőit. (Kép: Café Central, Wien)

Bécs legismertebb sörfőzdéje, az Ottakringer Brauerei látja vendégül a város hagyományos élvezeti cikkének szentelt fesztivált, a harmadik alkalommal az idén sorra kerülő kávéfesztivált, a Vienna Coffee Festivalt. Január 12–14. között kétezer négyzetméteren gomolyog majd a kávéillat, ismerhetik meg a látogatók a babkávé-különlegességeket és persze azt, hogy miként nemesítik folyamatosan ezt a Bécsben különösen nagy kedveltségnek örvendő élvezeti szert.

Az idei fesztiválon különösen nagy súlyt helyeznek a legkiválóbb minőségű kávékülönlegességekre, a fenntartható kávéfeldolgozásra és folyamataira, a szerfölött sokrétű kávésszakma továbbfejlesztésére.

A programot a kávézáshoz tartozó kiegészítők, divatos ruhadarabok, könyvek, Ausztria egyre gyarapodó kávépörkölő-közösségének a bemutatása, valamint az elmaradhatatlan barista-bajnokság teszik teljessé. Legyen szó filteres kávéról, eszpresszóról, Cold Brew vagy Latte Art elkészítéséről, kávékoktélok keveréséről, a profi kávépincérek az idén sem ismernek majd lehetetlent.

A bécsi kávéházi kultúra – amelyet 2011-ben az Unesco az osztrák kultúra szellemi örökségeként is elismerte – az idén ünnepli létezésének 335. évfordulóját. Ez alkalomból számos rendezvény foglalkozik a kávéházi kultúrával: elsőként a kávémérők 61. bálját rendezik meg január 18-án. A bálnak hagyományosan a Hofburg, az osztrák uralkodók egykori rezidenciája ad otthont; mottója az idén: „Café modern – tegnap, ma, holnap”, és a kávéházi kultúrára, mint az irodalmi és művészeti élet központjára és annak múlhatatlanságára hívja fel a figyelmet. Az esten felzendülő zeneszámok és velük együtt a nyitótánc a 19.–20. század fordulójának modern zeneművészeti korszakára, a bécsi modernizmus idejére emlékeztetik a bálozókat.

Éjféltől aztán a bécsi kávéházi kultúra modern irányzatát világhírű előadóművészek, a többi között az osztrák soul-királynő, Tini Kainrath és az amerikai rockénekes, Percival Duke idézi meg.

A hölgyek elegáns, hagyományos báli kiegészítőjét, a Julius Meinl legyezőt ebben a szezonban Jakob Kirchmayr tervezte. Az osztrák formatervező a bál reklámplakátjairól is visszaköszönő színvilágot, a rózsaszín, az arany és a fehér színeket, valamint a tánc elemeit ötvözte. A rendezvény érdekessége még, hogy az idén először egész estén át lehet majd elő zenére táncolni.