Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kiemelt beruházás a hazai mobilhálózat-fejlesztés

Kiemelt beruházás a hazai mobilhálózat-fejlesztés
Kulcsár László

Kormányrendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a hazai távközlési szolgáltatók nagy sebességű mobil hírközlési (4G, 4G+, 5G) hálózatfejlesztési beruházásait azzal a céllal, hogy minden eddiginél olcsóbb, gyorsabb, elérhetőbb és jobb minőségű legyen az internet Magyarországon. 

A fejlesztések kiindulópontja a kellő színvonalú digitális infrastruktúra kiépítése, ami nélkülözhetetlen mind a digitális gazdaság, mind a lakosság és a vállalkozások digitális ismereteinek a fejlesztéséhez, mind pedig az állami digitális szolgáltatások elterjedéséhez. A kormánydöntése „szabályozási előny” a fejlesztésekhez, amivel hazánk erősíteni tudja a mobilinternet-infrastruktúrában eddig elért pozícióját.

A múlt két évben hazánk a vezetékesinternet-hálózat színvonala alapján az Európai Unió országainak legfejlettebb első harmadába lépett, a mobilinternet-hálózatunk fejlettsége tekintetében a világ első öt országa között tartják nyilván. Az európai uniós döntés alapján megkezdett „szupergyors internet”-programnak köszönhetően – az európai céldátumot két évvel megelőzve – ez év végére minden háztartásba, közintézménybe, céghez elér a legalább 30 Mb/mp adatátviteli sebességű internet-szolgáltatás, és hazánk minden településen legalább egy közintézményben és közterületen lehetőség nyílik a hozzáférésre az ingyenes szélessávú wifi-szolgáltatáshoz. 

Lendületesen halad az állami, a kormányzati célú hálózat fejlesztése, illetve az információs infrastruktúra-fejlesztés. Ez utóbbi az ország kutatási, oktatási és közgyűjteményi intézményrendszere számára gondoskodik integrált országos hálózati infrastruktúráról és szolgáltatásokról.

A kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokká nyilvánítja a szolgáltatók 4G, 4G+ és 5G szélessávú mobil hálózati infrastruktúra beruházásait. A megépülő 4G-mobilhálózat alapja lesz az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok várhatóan belátható időn belül megkezdődő fejlesztésének is.