Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Negyvenezer cég szűnt meg 2017-ben

Negyvenezer cég szűnt meg 2017-ben
Opten-információ

Már ötödik éve folyamatosan csökken a hazai cégek száma: tavaly 40 ezer céget töröltek és 27 ezret alapítottak. Bár az idén a cégszerkezet erősödésével számolnak a szakértők, várhatóan még minden jóval több szűnik meg, mint ahányat bejegyeznek. (Illusztráció: timesys.de)

Csökkenő megszűnési számokat és stagnáló cégalapítási mutatókat hozott 2017. „Az évek óta tartó cégtörlési hullám csillapodóban van, de az egyensúlyi helyzet még távol van” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Hazánkban tavaly 39 812 cég szűnt meg, hetedével 14 kevesebb, mint 2016-ban. A cégtörlések mellett 26 903 cégalapítást tett közzé a cégbíróság, ami 0,3 százalékkal meghaladja a 2016-i értéket.

Az alapításokat meghaladó cégtörlési számnak köszönhetően 2018 első napján 533 ezer cég működött Magyarországon. A cégbírósági eljárással nem érintett, tehát rendben működő – cégek száma 50 ezerrel kevesebb, azaz 483 ezer.

A cégek számának csökkenése évek óta tartó konszolidációs folyamat eredménye, ugyanakkor még szó sincs letisztult cégstruktúráról – mondja az Opten szakértője. Kétségtelen, hogy számos tekintetben javultak a céginformációs mutatók a múlt években, valamelyest csökkent a cégfluktuáció és a felszámolási arány, de a kép összességében még nagyon vegyes.

A cégek alapításkori várható élettartama átlagosan alacsony, az új alapítású cégek csaknem négyötöde a régebbi cégekhez köthető, és a cégek ellen indított végrehajtások száma is évek óta növekszik.

A jogszabályi környezet tavaly is folyamatosan változott, és ez évtől is számos új feladat keletkezik a vállalkozások ügymenetében. A cégalapítási és a cégtörlési folyamatokat lényegesen meghatározó tényező azonban nem volt 2017-ben, így a cégmutatók a becsülteknek megfelelően alakultak a múlt évben is.

A hazai cégstruktúra nagy problémái: visszaélések a jogi kiskapukkal, a kintlévőségek behajtási nehézségei, illetve a bonyolult felelősségre vonás. Ez évtől több olyan jogszabály is érvénybe lép, amellyel a hiányosságokat igyekeznek megszüntetni a jogalkotók.

Megállapítható: az idén a cégszerkezet megerősítése várható; a javuló gazdasági környezet növekvő cégalapítást feltételez, ám a konszolidációs hatással együtt 2018-ban is 2017-hez hasonlóan 26 ezer körüli cégalapítás várható. A cégtörlések száma feltehetően még mindig messze meg fogja haladni az alapítások számát, bár a 2017-i tényhez képest tovább csökken; az Opten Kft. becslése szerint 35 ezer körüli lesz.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2017-re vonatkozó értéke átlagosan 11–12 százalék volt. Megyénként a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Zalában, Vasban és Veszprémben érte el a legalacsonyabb értékeket; a legmagasabb fluktuációt Budapest, Komárom-Esztergom és Nógrád megye produkálta.

Opten – CFI megyénként (2017)