Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Formálódik az Orbánnal szembeni „fiatal ellenzék”

Formálódik az Orbánnal szembeni „fiatal ellenzék” Formálódik az Orbánnal szembeni „fiatal ellenzék” Formálódik az Orbánnal szembeni „fiatal ellenzék”

Az ünnepi szünet után ezúttal nem kizárólag tegnap készült – és a mai lapokban megjelent – cikkeket ismertetek, hanem valamelyest vissza is nyúlok az előző néhány naphoz.

Az első írás azonban abszolút frissj, Paul Lendvai kommentárja a bécsi Der Standard hasábjain. A szerző az Európai Bizottság által a lengyel kormány ellen indított szankciós eljárásról megállapítja, hogy az jól példázza, milyen iramban képes egy ország lerombolni a saját hírnevét, és nagyon sokáig fog tartani a bizalom visszaszerzése.

A Jog és Igazságosság nevű kormánypárt – írja Lendvai – 2015. októberi győzelme óta mindent megtett azért, hogy lebontsa a jogállamot. A párt által keresztülerőltetett intézkedésekkel megnyílik az út az igazságszolgáltatás fölötti totális ellenőrzés bevezetése és általa a hatalom bebetonozása előtt. Az a 13 lengyel törvény, amelynek a módosítását követeli a brüsszeli uniós testület, módszeresen kiüresíti a jogállamot – idézi a Der Standard veterán publicistája Frans Timmermans bizottsági első alelnököt.

Kiemeli: különösen nagy felháborodást keltett az, hogy az igazságügyi miniszter előterjesztésére egy bírói különkamara minden olyan jogerős ítéletet hatályon kívül helyezhet, ami 1997 után született.

A kommentátor utal arra, hogy Orbán Viktor kormányfő kilátásba helyezte Magyarország vétóját arra az esetre, ha a lengyelektől meg akarnák vonni az unión belüli szavazati jogot, de szerinte így is példátlanul nagy pofon lenne a varsói kormánynak, ha az Európai Parlament, valamint az Európai Tanács – utóbbi a tagállamok négyötödének az egyetértésével – egyáltalán jóváhagyná az eljárás lefolytatását. Lengyelország 2014–20 között 82 milliárd eurót kap az EU-tól, és szakértők szerint van lehetőség arra, hogy egyhangú állásfoglalás hiányában is leállítsanak egyes programokat – írja Paul Lendvai, és megjegyzi: Lengyelország esete figyelmeztető jel Románia és Csehország számára is.

A hamburgi Der Spiegel online kiadása vasárnap ismertette az AFP francia hírügynökség interjúját Daniel Cohn-Bendittel, a Zöldek volt európai parlamenti képviselőjével, aki az unióból való brit kilépésről, a brexitről így vélekedik: a kilépési procedúra mintát adhat ahhoz, ahogyan esetleg más tagállamok is távozhatnak az EU-ból.

Cohn-Bendit szerint a brexit következményei nem lesznek szükségszerűen kizárólag negatívak: az unió „egészséges méretűre” szűkülhet, ha kilépnének az együttműködésre nem hajlandó olyan tagállamok, mint Lengyelország, Magyarország vagy Csehország.

A Die Welt című, nagy példányszámú német lap arról ír, hogy Magyarországon formálódik az Orbán Viktorral szembeni „fiatal ellenzék”.

A szerző, Boris Kalnoky szerint az előrejelzések egyértelműen Orbán választási győzelmét vetítik ugyan előre, és az ellenzék egyelőre gyenge, mégis vannak olyan politikusok, akiknek növekszik a jelentősége. Ilyennek tartja Fekete-Győr Andrást, a fiatal értelmiségieket tömörítő Momentum mozgalom vezetőjét, Szél Bernadettet, az LMP miniszterelnök-jelöltjét, aki tavaly – mint írja – a magyar politikai színpad egyik legkedveltebb szereplőjévé vált, illetve Karácsony Gergelyt, aki személyében sokkal népszerűbb annál a balliberális szakadár pártnál, amelyhez tartozik, és aki most az MSZP miniszterelnök-jelöltje lett. A szocialista pártot az egykori kommunisták krónikusan megosztott utódpártjaként jellemzi a Die Welt tudósítója.

Vona Gáborról azt írja, hogy az egykor radikális jobboldali Jobbik vezetője a baloldaliakkal és a liberálisokkal való együttműködésben reménykedik Orbán együttes erővel történő legyőzése végett.

Orbán Viktor eddigi kormányzásának a mérlege ellentmondásos – írja Boris Kalnoky. Megfogalmazása szerint a szociális rendszert „megtisztította”, az államadósságot csökkentette, a családokat szubvencionálja, az adóbehajtást drámai mértékben javította, miközben az adókat csökkentette.

Másfelől azonban az állami megbízásokat a hozzá lojális, szupergazdag oligarcháknak adja, akik révén hazai stratégiai befektetésekre törekszik, ahelyett, hogy a multinacionális konszernekhez fordulna. A Die Welt szerzője úgy fogalmaz, hogy Orbán bírálói ezt korrupciónak nevezik. A kultúrát Orbán Viktor jobbra tolta, a média pedig összességében egyértelműen kormányhűbb, mint nyolc évvel ezelőtt.