Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Second hand svéd módra: jótékonyság, nem csak karácsonykor

Second hand svéd módra: jótékonyság, nem csak karácsonykor
Elek Lenke

Sokan vásárolnak Svédországban karácsonyi díszeket a jótékonysági boltokban. De ezeknek a boltoknak más a múltjuk, a funkciójuk. A stockholmi Stadsmissionen az 1800-as évek közepe óta létezik, a lelki-vallásos egyesület célja az, hogy különböző módon segítse a rászorulókat, a szegényebb öregeket és a hajléktalanokat is.

Egy fontos részlege az egyesületnek a second hand. Ez az ötlet már 1930-ban megszületett és azóta is sikeresen működik. Ezekbe az üzletekbe behozzák az emberek a régi ruhájukat, vagy használati tárgyaikat (bútor, konyharuha, könyv, porcelán stb.) amelyek egy részét itt felújítják, rendbe hozzák.

A bevételből finanszírozzák a Stadsmissionen többi részlegét, például a hajléktalanok segítését. Egy másik fontos dolog, hogy munkalehetőséget kínálnak ezekben a boltokban olyan embereknek, akiknek nehéz lenne más munkahelyen elhelyezkedniük. Köztük vannak enyhén értelmi sérültek is.

Izgalmas régi darabokra ugyanúgy lehet itt bukkanni, mint néhány éves IKEA-lámpára; a fiatal pároknak meg talán épp erre van szükségük, és ha már benéztek, viszik is, pár koronáért.

Hetente hét tonna holmit kapnak, olyasmit, amit egyébként kidobtak volna az emberek. Ez környezetvédelmi okból is nagyon hasznos, és divatos most a fiatalok körében is.

Van egy saját márkájuk is, a Remake: fiatal dizájnerek terveznek használt ruhákból divatos darabokat. Házhoz is jönnek, ha nagyobb bútorokat akar valaki elajándékozni, vagy hagyatékot kell elszállítani.

A Myrorna az üdvhadsereg second hand részlege; hasonló üzleteik vannak, amelyek hasonló elveken alapulnak, mint a Stadsmissionennek. Az Emmaus egyesület viszont nem vallásos alapokon nyugszik, de szintén támogatni akarja a harmadik világ országait, főleg a régi – nem svéd – gyarmatokat, és ezért sok tonnányi ruhát küld ezekbe az országokba.

Egyébként is nagyon népszerű az úgynevezett vintage irányzat: ezen jó márkájú, sok évtizedes second hand (tehát használt) öltözékeket és kiegészítőket értenek. Köztük olyan értékek találhatók, hogy egy híres árverési vállalat, a Bukowskis a Myrornával együtt többször rendez árverést márkás vintage ruhákból és kiegészitőkből. Ezeknek a ruháknak több ezer korona a kikiáltási ára és a bevételt a Myrorna a rászorulókra szokta költeni.