Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A 2017. év képekben – Az NBC News hatvan fotóból álló válogatása az interneten

A 2017. év képekben – Az NBC News hatvan fotóból álló válogatása az interneten A 2017. év képekben – Az NBC News hatvan fotóból álló válogatása az interneten A 2017. év képekben – Az NBC News hatvan fotóból álló válogatása az interneten
Matuscsák Tamás

Az év végi ünnepek mindenkit egyfajta számadásra sarkallnak. Milyen volt az év? Mi történt velünk és a nagyvilágban? Ilyenfajta összefoglalást tekinthetünk meg az NBC News The Year in Picture: 2017 című oldalán is, amely csodás fényképek segítségével segít visszaemlékeznünk azokra a legfontosabb pillanatokra, amelyeket az idén megélt a világ.

A tévé és az internet hódításával – sajnos – egyre kevesebbet olvasunk, legtöbbször csak átfutjuk a sorokat. Az NBC News-nak a lassan véget érő esztendő sokszor mellbevágó képek viszont néhány pillanat alatt képesek olyan érzéseket kelteni bennünk, amelyeket gyakran csak egy-egy hosszú cikk, tudósítás, riport, elemzés elolvasása nyomán tolulnának föl lelkünkből-eszünkből. 

Különösen hasznos ez a válogatás azért is, mert manapság, amikor mindinkább hajlamosak vagyunk a „köldöknézésre”, jóformán csak az itthon történtekre figyelünk és túldimenzionáljuk őket, miközben csaknem kizárjuk a külvilágot, e késorozat egy másfajta perspektívát ajánl fel azoknak (nekünk, valamennyiünknek), akik elfeledkeznek arról, hogy a gazdasági, politikai és környezeti történések nem ismernek országhatárokat, előbb-utóbb minket is elérnek.

A harmadik ok, amiért mindenkinek ajánlható e hatvan fotó tanulmányozása: láthatjuk, miként hatnak a távoli tájak embereire a körülöttük történő események, így elmerenghetünk azon, hogyan viselkednénk mi hasonló helyzetben.

Úgy, ahogyan azok a golfozók, akik nyugodtan játszanak, miközben a mögöttük magasodó teljes hegyoldalt erdőtűz pusztítja (41. kép), vagy úgy, ahogyan az a brazil fürdőző, aki a tengerpartra kisodródott bálnatetem előtt szelfizik? (42. kép) Avagy olyan mértéktelen belenyugvással, ahogyan egy 94 éves matróna az Irma hurrikán okozta áramszünetet tűri? (12. kép) És melyikünk lenne olyan hős, mint az a férfi, aki önfeláldozóan védi menyasszonyát a Las Vegas-i lövöldözésben, (30. kép) vagy éppen olyan flegma, mint a megmentőit az uszkárjával egy gumimatracon váró idős hölgy teszi? (59. kép)

Persze a politika sem maradhat ki ebből a kaleidoszkópból. A prímet az új amerikai elnök, Donald Trump néhány igen sokat eláruló portréja viszi, de az USA belső feszültségei mellett elénk villannak a világ legforrongóbb helyszínei is, a katalán függetlenségi tüntetéstől a párizsi tüntetéseken, a londoni „pokoli tornyon” és a „csodafegyverét” kilövő gyermeteg (?) észak-koreai diktátoron át egészen a Közel-Kelet és Mianmar borzalmaiig. 

A sok rettenet között találunk olyan lírai pillanatokat is, mint az első őszi levél és az első jéghegy feltűnése, a napfogyatkozást figyelő emberek őszinte csodálkozása, avagy a limai éjszakában szörföző valószínűtlen árnyéka. És ezek a felvételek megmutatják, hogy mindenek dacára,hogy az élet mégis szép, és mégis csak érdemes várnunk 2018-at.

Boldog(abb) új évet mindannyiunknak!