Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ünnepi forgatag a karácsonyváró Debrecenben

Ünnepi forgatag a karácsonyváró Debrecenben
Bódi Ágnes

Ünnepi térjáték, karácsonyváró gondolatok, gyertyagyújtás és nagytemplomi adventi találkozások várják az ünnepelni vágyókat az advent három vasárnapján és a szentestét megelőző szombaton Debrecenben a Kossuth téren. Az idei gyertyagyújtások vezérgondolatai a családról, Józsefről, Máriáról és Jézusról szólnak. A debreceni Kossuth téren, a Nagytemplom előtt állították fel a város karácsonyfáját is. A 15 méter magas ezüstfenyőt a Debrecen-Kismacson élő Szilágyi János Gábor ajánlotta fel.

A Kossuth téren és a Piac utcán már november 25-én megnyílt a debreceni adventi vásár, amely a többi között egyedi kézműves termékekkel, ellenállhatatlan finomságokkal, lélekmelegítő forralt borral várja – csaknem 100 faházban – a vásárlókat.

A város önkormányzatának megbízásából mostantól a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi az adventi vásárt; Bódor Edit ügyvezető elmondta: a forgatag az egész Piac utcát, a Kossuth tér környékét és a Rózsa és Csapó utca sarkát foglalja el. A Debrecen Eye, 33 méter átmérőjű óriáskerék a fő attrakció a város főterén. Az árusok a forralt bort egyforma bögrében kínálják, és persze mellé a hagyományos debreceni páros kolbászt.

Újdonság az is, hogy december elejn megnyitották a régi városháza udvarát, ahol angyal-ligetet hoztak létre: kórusok lépnek fel, és a kézműves alapítvány népművészei, népi iparművészei kínálják portékáikat. Nagy sikere volt a telefonos önarckép-kattintók körében az ott kiállított hatalmas, mézeskalácsból összeállított szívnek. A régi városháza homlokzati árkádjait és belső udvarát fénybe öltöztették.

A Debreceni Karitatív Testület harmadik éve szervez összehangolt gyűjtést az adventi vásárban: az Add tovább!-házikóban várják az adományokat a tagszervezetek önkéntesei. Folyamatosan érkeznek a tartós élelmiszert, játékot, édességet, ruhaneműt tartalmazó csomagok a Debreceni Karitatív Testület házikójába, amelyeket majd a megyeszékhelyen élő, rászoruló családok kapnak meg.

A 27. alkalommal az idén rendezték meg a nemzetközi betlehemes találkozót, amelyet 2006-ban fogadott be Debrecen, és azóta a városi művelődési központ egyik leglátogatottabb rendezvényévé lépett elő. A Debreceni Művelődési Központ a város 19 helyszínén – saját intézményein kívül templomokban, óvodákban, iskolákban, szociális intézményekben, lakótelepeken, tanyaközpontokban – szervez adventi programokat, ahol bemutatkoznak a 27. nemzetközi betlehemes találkozóra érkező csoportok is. A tájékoztatás szerint cél az is, hogy Debrecen Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázatának is fontos eleme, hogy megmutassák Európának a Kárpát-medence magyarlakta területeinek téli ünnepköri szokáshagyományát.

Kivilágított villamossal is utazhatnak a város lakói és vendégei; az adventi forgatag után pihenésként a gyerekeknek jó szórakozást kínál a Kerekerdő is, ahol erdei környezetben manók és óriáslábak szórakoztatják a gyermekeket és szüleiket. A parkban találkozhatnak Hófehérkével és törpéivel, valamint a varázslóval is, aki elvarázsolt kastélyába invitálja az arra járókat.

A debreceni Kerekerdő Élményparkban sült gesztenyével, kürtős kaláccsal,  csokoládéval és palacsintával várják az éhes szájakat, a felnőtteket pedig forralt borral.

A karácsonyi vásárban olyan tócsnit, vagy más néven lapcsánkát kínálnak, amelyet átvasaltak, hogy ne legyen olajos, és a tetejére tejföl, hagyma, paprika, szalonna és sajt dukál.

Nagy várakozás előzi meg a Csík zenekar fellépését december 26-án a Kölcsey központban, a nagytemplomi adventi koncertek iránt már most sokan érdeklődnek.