Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Albérlőország: csökken a lakásbérbeadás adója

Albérlőország: csökken a lakásbérbeadás adója Albérlőország: csökken a lakásbérbeadás adója Albérlőország: csökken a lakásbérbeadás adója
(Tudósítónktól)

A jövő évi adóváltozások további lendületet adhatnak a lakásbérbeadás már így is élénk piacának. A hosszú- és a rövidtávú bérbeadásokat terhelő adók jövőre érezhetően mérséklődnek.

Ma már nem mindenkinek életcél a saját lakás vásárlása: egyre több fiatal fogadja el, hogy tartósan bérlakásban éljen. Az országon belüli munkaerő-vándorlás is hozzájárul ahhoz, hogy a bérbe adott lakások, házak iránti kereslet töretlen. Ez az irányzat várhatóan a következő években is fennmarad, így a lakás bérbe adása hosszú távon is jó üzlet leszvélik szakértők. A befektetések megtérülését ráadásul 2018-tól az adójogszabályok is segítik. Az eddiginél kedvezőbb feltételek azt is szolgálhatják (?), hogy a mostaninál többen vallják be az ebből származó jövedelmüket.

Jövőre a lakások hosszú távú bérbeadóinak már csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük, és akkor sem terheli őket egészségügyi hozzájárulás, ha egymillió forintnál nagyobb jövedelmet érnek el. Egy átlagos méretű, 60 négyzetméteres, Budapest nagyon keresett környékén fekvő, jó állapotban lévő lakást ma akár 240 ezer forint körül bérbe lehet adni.

Egy év alatt ebből tehát 2 millió 880 ezer forint jövedelme származik a tulajdonosnak. Az egymillió forint feletti rész eho-ja 14 százalék, azaz 263 200 forint lenne, de ezt 2018 januárjától már nem kell megfizetni.

Ha egy ugyanilyen méretű lakás egy lakótelepen van, nagyjából 150 ezer forintért adható bérbe, azaz 1 millió 800 ezer forint bevétel érhető el vele egy év alatt. Az egymillió feletti rész utáni eho 112 ezer forint volt eddig, ennyivel több maradhat a bérbeadó zsebében. (Megjegyzendő: az eho eddig is „éves plafonos” kötelezettség volt, azaz csak addig kellett megfizetni, amíg valakinek az egészségügyi járulékai – amelyeket például munkabér vagy osztalék után fizetett – együttesen el nem érték a 450 ezer forintot.)

Jóval nehezebb kiszámolni, hogy a rövid távú szálláshely-szolgáltatóknak – akik tehát lakást, üdülőt adnak bérbe néhány napra –, pontosan mekkora lesz a megtakarításuk. Ez függ a hirdetési és rezsiköltségektől, a szállás kihasználtságától is. A bérbe adók zsebében mindenesetre az eddiginél jóval több pénz maradhat 2018-tól. Magánszemélyek ugyanis akár három szállás után is választhatják a tételes adózást. Így egy szoba után mindössze 38 400 forint adót kell fizetni évente. Nehéz elképzelni olyan legális bérbe adási formát, amely ennél kedvezőbben adózna.