Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A gyermekek harmadát a szegénység miatt szakítják el a családjától

A gyermekek harmadát a szegénység miatt szakítják el a családjától
TASZ-sajtóközlemény

Bármit mond is az EMMI, nem tudja cáfolni a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) évek óta ismételt állítását: megengedhetetlenül nagy számban szakít  el az állam gyermekeket a családjuktól kizárólag a család rossz anyagi körülményei miatt. A szervezet 2016 szeptemberében indított Hiányzó Emlékek kampányának minden állítását megerősítette a napokban kiadott átfogó ombudsmani jelentés.

Jelentésében az ombudsman megállapította, hogy előző vizsgálatai óta sem történt előrelépés, a szakellátásban élő gyermekek harmadát ma is szegénysége miatt szakítják el a hatóságok családjától. Az anyagiakkal indokolt gyermekkiemelés sérti a gyermekek alapvető jogait és a gyermekvédelmi törvény alapelveit is. Ezt az alapjog-sértő gyakorlatot csak az állam tudja, és köteles is megszüntetni, érdemi, hatékony gyermekjóléti alapellátás és egyéb szociálpolitikai eszközök alkalmazásával. Az állam kötelessége, hogy minden eszközével megelőzze a szegénység miatti gyermekkiemeléseket.

Szegények ételolsztásra várja a budapesti Rákóczi úton (Fazekas István felvétele)

Az is kiderül az ombudsmannak adott szakmai válaszokból, hogy kizárólag a gyermekjóléti alapellátás megerősítésével nem lehetséges megelőzni a családok ilyen nagyarányú elszegényedését, ezért további, a gyermekvédelem területén kívüli, összehangolt szociálpolitikai intézkedések is szükségesek a jogsértő helyzet megszüntetéséhez.

A TASZ 2016. szeptember 20-án, a gyermekek világnapján petíciót adott át az EMMI képviselőjének, amelyben számos, tekintélyes szakember és mintegy 2000 állampolgár aláírással és érintett szülők történeteivel hívta fel a tárca figyelmét a szegénységük miatt szétszakított családok problémájára. Ahogy az a petíció szakmai mellékletében is olvasható, a nemzetközi és hazai jogszabályi tilalom ellenére gyermekek százezrei élnek ma is elfogadhatatlan szegénységben, és veszik őket állami gondozásba a szülők szociális nehézségei miatt. Az EMMI tagadja a szegénység miatti gyermekkiemelés tényét, de az alapjogi biztos múlt héten kiadott jelentése mindenben megerősíti a TASZ által hangsúlyozottakat.

A biztos ezért felkérte a felelős minisztert, hogy tegye meg a szükséges, és hatékony szociálpolitikai lépéseket.

„Az ombudsman átfogó jelentése azért különösen fontos és előremutató, mert mától kezdve többé nem lehet kétségbe vonni, hogy sok ezer gyermeket azért szakítanak el szerető szüleiktől, mert nagy szegénységben élnek. Az állam felelőssége, hogy segítsen ezeknek a családoknak! Szülők és szakemberek évek óta kérik a minisztériumot, hogy a családok büntetése helyett érdemi, strukturális intézkedéseket tegyen; reméljük, hogy az ombudsman felszólítását végre komolyan veszik” – mondta el Boros Ilona, a TASZ egyenlőség-projektjének jogásza.