Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tátongó informatikus-munkahelyek – fölülmúlhatatlan külföldi ajánlatok

Tátongó informatikus-munkahelyek – fölülmúlhatatlan külföldi ajánlatok
(Tudósítónktól)

Az elvándorlás mértéke lassult, a bérek még jövőre is növekedni fognak, a munkáltatói kommunikáció szerepe hatványozódik Még mindig nagyon sok informatikusra lenne szüksége a népgazdaságnak. A munkaerőhiány fő oka a nemzetközi összehasonlításban alacsony fizetés, elsősorban emiatt hagyják el az országot a szakemberek. Az oktatási reformkísérletek és az újfajta villámképzések valamelyest enyhítették a hiányt, de még így is sok a teendő.

Az éppen esztendővel ezelőtt alapított IThon.info információs platform összegezte az idei tapasztalatokat és a piacra váró feladatokat, és még mindig várják a jelentkezőket az év IT állása pályázatra.

Bár a villámképzésekről kibocsátott, kezdő szakembergárda megjelent a munkaerőpiacon, csupán a munkaerőhiány növekedésének a lassítására elegendő. Az ágazatnak mindenekelőtt az informatikai felsőoktatásban képzett fiatalokra van szüksége.

Az IThon.info portál többféle szempont szerint vizsgálta a szakemberek munkahely-választásának, mi több, a külföldről hazatérésének indokait. A munkaerőpiacra frissen belépőknek és a hazatérést fontolgatóknak is információkra van szükségük a reménybeli munkahelyüről, az ottani teendőkről, az ott használt technológiákról és az előbbre jutás lehetőségeiről. Mindezek kulcsfontosságúak a munkahely kiválasztásakor, kijelölik a kereslet és a kínálat találkozási pontját.

A nagy piaci szereplők pillanatok alatt felszippantják a kezdőket, miközben kemény küzdelmet folytatnak a tapasztalt munkatársak megszerzéséért és megtartásáért. A hazai piacon ráadásul folyamatosan jelennek meg a nemzetközi kis és nagy vállalatok is, amelyek gyakorlatilag korlátlanul fölveszik az informatikai szakembereket. Ennélfogva a bérek is folyton emelkednek, és ugyancsak nagy elszívó erő a szakmában.

Az elmúlt időszak tapasztalatai és a ránk váró kihívások alapján egyértelmű, hogy a már piacon lévő és a most végző munkaerő tömeg visszajelzéseire, információs igényeire a többi iparágnál is érzékenyebben kell figyelni. Az IThon.info portál ebben kemény toborzásban igyekszik segíteni – közvetítőként állást keresőnek és munkáltatónak egyaránt. Az IThon.hu munkatársai külföldön dolgozó informatikusok százait kérdezték meg, milyen feltételek között jönnének haza. A „Mi kéne, hogy hazagyere?” kérdőíves felmérés és mélyinterjúk során informatikusok ezreinek adtak lehetőséget, hogy megmutassák szaktudásukat az Országos IT-megmérettetés részeként, most pedig az „év IT-állására” várják a jelentkezőket. Három kategóriában január közepéig még tudnak jelentkezni maguk az érdekeltek.

Címkék