Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Osztrák lap keményen bírálja Orbánt

Osztrák lap keményen bírálja Orbánt Osztrák lap keményen bírálja Orbánt Osztrák lap keményen bírálja Orbánt

Az EUObserver című brüsszeli uniós hírportál röviden beszámol arról, hogy a Jobbik Orbán-ellenes tüntetést hirdetett péntekre, miután kétmillió euróra büntették tiltott támogatás megszerzésére hivatkozva. A párt szerint a pénzbüntetést politikai megfontolásból rótták ki.

Az EUObserver úgy fogalmaz, hogy a Jobbik szélsőjobboldali párt, a második legnagyobb magyarországi erő, amely a politikai centrum felé törekszik. A baloldali ellenzéki pártok eddig hagyományosan távol tartották magukat a párttól, annak rasszista múltja miatt, most azonban – írja az EUObserver – két baloldali párt, nevezetesen a zöld LMP és a liberális Momentum csatlakozni fog a Jobbik tüntetéséhez.

Az osztrák Der Standard szerint fontos feladat lenne Európában a különféle iszlám, radikális, antiszemita csoportok megfékezése, az agresszív antiszemita tüntetők felügyelet alá helyezése és velük szemben tilalmak elrendelése. Ez nem a gyülekezési szabadság megsértésének, hanem demokratikus intézkedésnek számítana – írja a kommentátor, Hans Rauscher annak kapcsán, hogy Göteborgtól Berlinen át Bécsig erőszakos antiszemita cselekményeket követtek el az iszlám radikalizmus hívei. E mostani cselekmények konkrét oka az volt, hogy Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el. Az Izrael-ellenességben megnyilvánuló antiszemitizmusnak azonban Európában fél évszázadosak a gyökerei – írja a Der Standard kommentátora, utalva arra, hogy Izrael ötven évvel ezelőtt szállta meg Ciszjordániát.

Sőt, „antiszemitizmusról mi magunk is tudunk gondoskodni, ehhez nincs szükségünk arabokra” – jegyzi meg a szerző, és erre legfrissebb példaként hozza fel az általa idézőjelbe tett „keresztény” Orbán Viktor magyar miniszterelnök „aljasnak” nevezett kampányát a magyar származású Soros György – Európa muszlimokkal való elárasztását célzó – állítólagos ördögi terve ellen:

"Aber Antisemitismus können wir selbst sehr gut, dazu brauchen wir keine Araber. Jüngstes Beispiel: die perfide Kampagne des «christlichen» ungarischen Premiers Viktor Orbán gegen einen angeblichen teuflischen Plan des gebürtigen Ungarn George Soros zur Flutung Europas mit Muslimen. Die jüngsten antijüdischen Ausschreitungen in Europa wurden ausgelöst durch die Anerkennung von Jerusalem als Israels Hauptstadt durch US-Präsident Trump, haben ihre Wurzeln aber natürlich in der nun seit 50 Jahren anhaltenden Besatzung des Westjordanlandes durch Israel. Roger Cohen, Kolumnist der New York Times, konstatierte kürzlich, dass die "ethnonationalistischen israelischen religiösen Ideologen, die glauben, dass das Land zwischen dem Jordanfluss und dem Mittelmeer in der Bibel Israel zugesprochen wurde (egal, wer jetzt dort lebt), die Oberhand gewonnen haben, und zwar mit Netanjahus Komplizenschaft". 

Az Európai Unió tagországainak vezetői csütörtökön megvitatják Brüsszelben, hogyan fékezzék meg a Földközi-tengeren keresztül érkezők beáramlását, de abban a tekintetben ugyanolyan megosztottak, mint eddig, hogy miként kezeljék azokat, akik mégis eljutnak Európába – ebben összegzi a holnap kezdődő EU-csúcs fő dilemmáját a The New York Times, a Reuters hírügynökség előzetes esélylatolgató beszámolója alapján. A cikk kitér Donald Tusknak, a csúcsvezetői testület lengyel elnökének azon javaslatára, hogy hozzanak létre 2021-től új pénzügyi keretet az illegális migráció megállítása végett.

Az olyan mediterrán frontországok, mint Olaszország és Görögország, valamint az olyan gazdag célországok, mint például Németország, azt akarják, hogy minden tagállamot kötelezzenek bizonyos számú menedékkérő átvételére – vázolja az álláspontokat a The New York Times, és így folytatja: számos keleti, volt kommunista tagország viszont elutasítja a kötelező kvótákat, arra hivatkozva, hogy a muszlim menekültek befogadása aláásná szuverenitásukat, biztonságukat és társadalmuk homogén összetételét. Ehelyett pénzt, felszerelést és személyzetet akarnak küldeni az unió külső határainak ellenőrzésére.

A The Washington Post Mateusz Morawieckit, az új lengyel miniszterelnököt bemutatva azt írja, hogy a politikus a Jog és Igazságosság pártjának fiatalabb, kifinomultabb, a világ szemében elfogadhatóbb arcát mutatja, de a kormányfőváltás jelentőségét helytelen lenne eltúlozni, csupán jelképes értékű változtatásról van szó. A 49 éves bankár mindenesetre folyékonyan beszél németül és angolul, és ami a legfontosabb, nem áll euroszkeptikus hírében.

Mindemellett Jaroslaw Kaczynski, a párt vezetője továbbra is szilárdan kézben tartja az irányítást, és a párt illiberális politikája nem fog változni – írja az amerikai főváros vezető lapja. További fontos tényező – olvasható a cikkben –, hogy a kormánypárt töretlenül őrzi kiemelkedő népszerűségét: miután a 2015-i választásokat 38 százalékkal nyerte meg, jelenleg is a szavazó polgárok 38–40 százalékának a rokonszenvét bírja. A legnépszerűbb ellenzéki párt, a Polgári Platform 18 százalékon áll. Eközben a lengyelek 70 százaléka úgy véli, hogy a demokrácia a lehető legjobb berendezkedési forma, bár 40 százalékuk elégedetlen a demokrácia lengyelországi működési módjával.