Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Képes korunkkal lépést tartani a főapátság: Pannonhalmán négycsillagos szálloda épül

Képes korunkkal lépést tartani a főapátság: Pannonhalmán négycsillagos szálloda épül Képes korunkkal lépést tartani a főapátság: Pannonhalmán négycsillagos szálloda épül Képes korunkkal lépést tartani a főapátság: Pannonhalmán négycsillagos szálloda épül
Infovilág

Megkezdődött Pannonhalmi Főapátság a tulajdonában lévő apátsági múzeum és galéria védett műemléki épületegyüttesének áttervezése és bővítése **** superior besorolású szállodává. Egy híján száz szoba, Kneipp–szolgáltatásokra és az apátsági gyógynövény-kultúrára épülő wellness-részleg, 220 személyes konferenciaterem kiegészítő funkciókkal, étterem és látványsöröző épül. A jelenlegi épületben kiállítóterek, konferenciaterem és a Pausa Apátsági Cukrászda található, ezeket részben áttervezik, funkcióikat tekintve pedig részben megtartják.

A főapátság öt évvel ezelőtt határozta el, hogy a Pannonhalma város központi részén elhelyezkedő volt apátsági major 300 esztendős épületegyüttesét teljesen felújítja és látogató-központtá, kiállítótérré alakítja. Az épület 2015-ben kapott használatba vételi engedélyt. E beruházással párhuzamosan a városnak új főtere alakult ki az épületegyüttes mellett. Csakhogy a látogatóközpont nem töltötte ki a telek teljes alapterületét, miáltal a fennmaradó részek fejlesztési területként beépítetlenül maradtak. A tervezők feladata a látogatóközpont szállodává átalakítása és bővítése – bizonyos kiállítási és vendéglátási funkciók megtartása mellett.

A főapátság partnert keresett a szálloda üzemeltetéséhez; választása az Interstate amerikai székhelyű szállodaüzemeltetőre esett. A cég szakembereivel és a tervezőkkel közösen meghatározta a létesítendő szálloda nagyságát, minőségi szintjét és szolgáltatási kínálatát. Ma a nagy és az egész világon ismert amerikai Marriott szállodalánccal hosszú távú megállapodást kötött a bencés főapátság. A megállapodást ma délben Várszegi Asztrik főapát és Paul Rosenberg, a Marriott európai fejlesztési igazgatója írta alá Pannonhalmán.

A Marriott márkák közül a pannonhalmiak a felső középkategóriát képviselő Autograph by Marriott kollekciót választották, ami lehetőséget kínál az általános Pannonhalma-márka fejlesztésére éppúgy, mint a szálloda megjelenítésére a magas színvonalú üzemeltetésében.

Hazánk legrégebbi, 996-ban alapított monostora és a hozzá tartozó intézmények évezrede őrzött egyházi, kulturális, oktatási, nevelési, turisztikai, gasztronómiai értékeket közvetítenek. Minden évben rendezvények sokaságát szervezik: időszaki és fotókiállításokat, orgona-hangversenyeket, galériai tárlatokat, művészeti fesztivált, komoly-, könnyűzenei és jazzkoncerteket, pincejárásokat, a pannonhalmi levendulanapokat, gyógynövényhete, kolostori ízek vásárát, jazz-vacsorákat, konferenciákat, könyvbemutatókat.

Pannonhalma vendégei a programokon és a bazilika–kerengő–főkönyvtár hagyományos turista-háromszögén túl ma már számtalan élmény-központú látványosság közül válogathatnak: gyógynövénykert, teázó, labirintus, pincészet, fine-dining étterem, cukrászat. Az UNESCO világörökségi helyszínre és közvetlen környezetére épített átfogó turisztikai kínálat néhány napos programot kínál. Gépkocsival egy óra alatt további turisztikai célpontok is elérhetőek – a Fertőtől Veszprémig.

A reménybeli apátsági major hotel tehát egyrészt a hazai és külföldi turistákra, a kiemelkedően értékes kultúra iránt érdeklődőkre, valamint az üzleti és konferencia-turizmusra, képzési programok résztvevőire épít. A ma szentesített beruházással Magyarország első, nem fővárosi Marriott-egysége és a térség bizonnyal legszínvonalasabb szállodája jön létre.

A pannonhalmi bencés monostor egyik küldetése a vendégek fogadása. A tömegturizmus korszakában is megmaradt az eszmény, hogy minden érkezőt a Krisztus iránti szeretettel, örömmel és alázattal fogad az egész közösség, amely eszményt a hotel szellemisége is tükrözni fogja.

Az épületben megtekinthető kiállítások és funkciók részben a bencés gazdálkodást, részben a szerzetesközösség történelmi és kulturális hagyományait mutatják fel. A bencés gazdálkodásban felhalmozott évszázados tudás az a másik üzenet, amelyet a tervezés kezdeti fázisában is a fontosnak tartanak a főapátságban. 

A szálloda üzleti modellje is erre épít:

  • a meglévő kiállítások integrációja a szállodai kínálatba (Pannónia Szőlőskertje kiállítás)
  • új turisztikai kínálati elemek bekapcsolása (a konferenciaterem galériává alakul, látványsöröző épül)
  • a szálloda, mint termék pozicionálása.

Az igényesen kiépített világörökségi helyszín épületegyüttesében harmonikusan él egymás mellett a 12. és a 21. század. A közeli múlt kiemelkedő esztétikai minőségű új épületei a kortárs építészet letisztult világát közvetítik. Az Apátsági Pincészet, a Viator, a tornacsarnok, a Díszterem, a Szent Jakab Ház, az erdei kápolna, a biomassza fűtőmű, az Arborétum térbútorai mind azt üzenik, hogy a Pannonhalmán élő közösség kész az idő változásával együtt haladni, és Pannonhalma az évezredes állandóság mellett a folyamatos útkeresésről is szól. Nem kivétel tehát az Apátsági Major Hotel tervezett épületegyüttese, amelynek alapkövét jövő márciusban rakják le. A beruházás befejezése 2019 utolsó negyedévében várható. Nyitás: 2020 húsvétján.