Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Brexit: nem történt semmi, csak elválunk csendben…

Brexit: nem történt semmi, csak elválunk csendben…
Infovilág

Az Európai Bizottság ma annak megállapítására irányuló javaslatot terjesztett az (50. cikk szerinti, azaz az Egyesült Királyság nélküli) Európai Tanács elé, hogy az Egyesült Királysággal az 50. cikk szerint folytatott tárgyalások első szakaszában kielégítő előrelépés történt. Az Európai Tanács a december 15-i ülésén fog dönteni arról, hogy az elért előrelépés mértéke lehetővé teszi-e a tárgyalások második szakaszába való továbblépést.

A Bizottság értékelése az egyfelől a Bizottságot, másfelől az Egyesült Királyság kormányát képviselő tárgyalóküldöttség által elfogadott együttes jelentésen alapul, melyet Theresa May miniszterelnök is jóváhagyott a Jean-Claude Juncker elnökkel tartott mai találkozóján.

A Bizottság megelégedéssel nyugtázza, hogy mindhárom kiemelt területen – azaz a polgárok jogai, az Írországról/Észak-Írországról folytatott párbeszéd és a pénzügyi elszámolás területén egyaránt – kielégítő előrelépést sikerült tenni. Az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok, illetve a 27 tagú EU-ban élő egyesült királyságbeli állampolgárok az Egyesült Királyságnak az EU-ból távozása után is ugyanolyan jogokkal fognak rendelkezni. A Bizottság arról is gondoskodott, hogy az Egyesült Királyságban élő uniós polgárokra vonatkozó esetleges közigazgatási eljárások egyszerűk és olcsók legyenek.

A pénzügyi elszámolást illetően az Egyesült Királyság egyetértett azzal, hogy a 28 tagú EU által tett vállalásokat a 28 tagú EU-nak kell teljesítenie, amelybe az Egyesült Királyság is beletartozik. Az Írország és Észak-Írország közötti határ kapcsán az Egyesült Királyság elismeri az Ír-sziget helyzetének sajátosságát, és fontos vállalásokat tett a határellenőrzés visszaállításának elkerülése érdekében.

Következő lépések: ha az (50. cikk szerinti) Európai Tanács kielégítőnek találja az előrelépést, az Európai Bizottság, illetve az Egyesült Királyság kormányának tárgyalóküldöttsége az együttes jelentés, valamint a kilépéssel kapcsolatos egyéb kérdésekről szóló tárgyalások eredményei alapján megkezdi az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikke szerinti, kilépésről rendelkező megállapodás megszövegezését. Ha a tagállamok egyetértenek a Bizottság értékelésével, a Bizottság készen áll haladéktalanul nekilátni a lehetséges átmeneti intézkedések kidolgozásának, és tájékozódó megbeszéléseket kezdeményezni az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatról.

Nem történt semmi...


A Bizottság közleménye az (50. cikk szerinti) Európai Tanácsnak

Az Európai Uniót, illetve az Egyesült Királyság kormányát képviselő főtárgyalók együttes jelentése

EU–Egyesült Királyság közös technikai táblázat a polgárok jogairól

A Brexit-tárgyalásokról szóló bizottsági weboldal

A Brexitről szól elsősorban az EU-csúcsot megelőző vita

A védelmi, szociális, oktatási és migrációs kérdések mellett elsősorban a Brexit-tárgyalások helyzetét járják körül a képviselők Frans Timmermansszal és Michel Barnier uniós főtárgyalóval szerda reggel. A kérdés az, történt-e annyi előrelépés az állampolgári jogok, az ír határkérdés és a „válási összeg” területén, hogy elkezdődhessenek majd a jövőbeni viszonyokról szóló tárgyalások. Erről a végső szót az állam- és kormányfők decemberi 15-i találkozója mondja ki. A tárgyalások eredményére az EP-nek is rá kell bólintania.

A december 14-15-i csúcs programja

Audiovizuális anyagok: Brexit

Audiovizuális anyagok: EU-csúc

 

 

A venezuelai demokratikus ellenzéké az idei Szaharov-díj

A venezuelai demokratikus ellenzék, vagyis a Nemzeti Közgyűlés (Julio Borges), valamint a Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos és Andrea González által képviselt Foro Penal Venezolano (venezuelai büntetőfórum) névsorában szereplő politikai foglyoknak Antonio Tajani EP elnök december 13-án délben adja át a díjat Strasbourgban. A 2017-i díj döntősei a venezuelai demokratikus ellenzék mellett Aura Lolita Chavez Ixcaquic guatemalai emberi jogi aktivista és Dawit Isaak svéd-eritreai író voltak.


A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda minden évben. A díjat 1988-ban alapították, és azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik, vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében dolgoznak. A díjhoz 50 ezer euró pénzjutalom jár. Tavaly a jazidi közösség jogaiért küzdő Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár kapták az EP emberi jogi díját. Murád és Adzsi Bassár mióta kiszabadultak az Iszlám Állam fogságából, az áldozatok megsegítéséért dolgoznak.

Lámia Adzsi Bassár az észak-iraki Kocsó faluból származik, ahol 2014 nyarán mészárlást hajtott végre az Iszlám Állam, a nőket és gyermekeket elhurcolták és szexuális rabszolgamunkára kényszerítették. Adzsi Bassár több alkalommal próbált megszökni az «iszlám állam» fogságából, míg végül a családja segítségével sikerült elmenekülnie. Mialatt az iraki kormányerők ellenőrzése alatt álló területen keresztül a kurd határhoz menekült egy akna megölte két ismerősét, őt magát pedig megsebesítette, és majdnem megvakította. Sikerült tovább menekülnie, és végül Németországban orvosi kezelést kapott. Felépülése óta emberi jogi aktivistaként az Iszlám Állam által elkövetett szexuális erőszak ellen küzd.

További részletek a Szaharov-díjról és a tavalyi díjazottakról

A Szaharov-díjasok könyve

A Szaharov-díj hálózata