Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A gépi tanulás lesz a legfontosabb technológia az internet kezdete óta

A gépi tanulás lesz a legfontosabb technológia az internet kezdete óta
Infovilág

Az Oracle előrejelzése szerint jövőre a gépi tanulás nagyobb változást hoz majd az emberek életében és munkájában, mint bármely más technológia az internet felemelkedése óta. A felhőtechnológiák egyre növekvő kiforrottsága és elterjedtsége miatt 2018 kiváló időszaka lesz a gépi tanulásnak.

Az okok megértéséhez először is túl kell lépnünk az emberek munkáját elvevő robotokról szóló hamis jóslásokon. A mezőgazdasági és ipari forradalmak formájában megjelenő innováció mindig előrelépéssel járt. Napjainkban az adatok forradalma zajlik, emiatt pedig egyes emberi szerepek idővel meg fognak változni – a haladás azonban folyamatosan új munkahelyek, új üzleti modellek és új iparágak létrejöttét segíti. A gépi tanulás egyáltalán nem feleslegessé, hanem – az emberi tulajdonságokat kibővítve – egyre hatékonyabbá tesz bennünket.

A Gartner szerint a mesterséges intelligencián alapuló technológiák 2020-ra „szinte minden új szoftvertermékben” megtalálhatók lesznek, így a mostani időszak akár döntő jelentőségű lehet a szoftverfejlesztők számára, illetve kulcsfontosságú válaszút a szoftvereket vásárló vállalkozásoknak.

Reményi Csaba, az Oracle ügyvezetője szerint „A felhőtechnológiák egyre növekvő kiforrottsága és elterjedtsége miatt 2018 kiváló időszaka lesz a gépi tanulásnak. A felhő szinte minden vállalkozás IT-stratégiájának része, amely a digitális átalakulás és az adatokban rejlő érték kihasználásának motorjaként szolgál majd. A technológiát felhasználó szervezetek a gyorsabb és hatékonyabb döntéshozatalnak köszönhetően nagyobb ütemben fejlődhetnek. Egyetlen vállalkozás sem engedheti meg magának, hogy kényelmesen, hátradőlve várakozzék. Aki ezt teszi, lemarad.”

A gépi tanulást végző algoritmusoknak adatokra van szükségük a fejlődéshez, és minél több adathoz férnek hozzá, annál okosabbá válnak, és a döntéshozó képességük is fejlettebb lesz.

A gépi tanulás elterjedése kéz a kézben halad a felhő alapú számítástechnika bővülésével – nem véletlenül. A felhő alapú megoldások gördülékeny integrációja elengedhetetlen a gépi tanulás elterjedéséhez és hatékonyságához; ezek a megoldások egyre nagyobb adattömeget tesznek elérhetővé a gépi tanulást végző algoritmusok számára, felhasználva a hálózat minden szegletében megtalálható információkat.

A gépi tanulás jelenleg leginkább az ügyfélszolgálatokat forradalmasítja. Az ügyfélszolgálatoknál adódó kérdések nagy többsége csupán néhány, könnyen megválaszolható kategóriába tartozik, ezért ezt a munkát a gépi tanulás révén a csevegőrobotok is képesek elvégezni. Ennek köszönhetően csökken az ügyfelek várakozási ideje és frusztrációja, ráadásul az ügyfélszolgálati munkatársaknak több idejük marad arra, hogy az emberi beavatkozást kívánó panaszokkal foglalkozzanak. A gépi tanulás tehát nem az emberek helyébe lép majd, hanem segít abban, hogy jobban lássák el a feladataikat.