Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egyre több az adókedvezményes nyugdíjbiztosítás

Egyre több az adókedvezményes nyugdíjbiztosítás
(Tudósítónktól)

Az Union Biztosító becslése szerint az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások száma év végére elérheti a 250 ezret. Azaz: az esztendővel ezelőttihez képest harmadával többen vennék igénybe ezt az immár közel négy éve elérhető termékkört, amelyet jelenleg 17 biztosító kínál egyenként átlagosan három változatban.

Tekintettel arra, hogy a 20 százalékos adójóváírást a tárgyévben történő befizetések után fizetik ki, a következő hetekben akár 15–20 ezer új szerződő is várható, aki az idei kedvezményt sem kívánja veszni hagyni.

A nyugdíjbiztosítások népszerűsége párhuzamosan nő a lakosság jövőbeli nyugdíj-kilátásait tekintve. Az Union Biztosító ez év eleji kutatása azt mutatta, hogy az emberek immár egyre kritikusabban szemlélik jövőbeli kilátásaikat. A megkérdezettek kétötöde arra számít, hogy a nyugdíja még a felét sem éri el fizetésének. Minden harmadik azzal számol, hogy nyugdíjasként is dolgoznia kell, hogy megéljen.

A statisztikák szerint a nyugdíjbiztosítások átlagos éves díja 220 ezer forint, és ez  évi 44 ezer forint adójóváírásra jogosítja a befizetőt. A nyugdíjbiztosítás utáni adókedvezmény maximális igénybevételéhez (ez évi 130 ezer forint) havonta átlagosan 54 ezer forintot kell fizetni. Ezt a mértéket a statisztikák szerint azonban alig néhány százaléknyian érik el.

„A havi 18 ezer forintos díj is számottevő jövedelmet eredményezhet nyugdíjaskorban, feltéve, ha az ügyfél idejében kezdi a megtakarítást – mutat rá az előre gondolkodás szükségességére Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója. – Negyvenötévesen kezdve az öngondoskodást, 65 éves nyugdíj-korhatárral számolva, a nyugdíjba vonulást követő 10 éven keresztül havi 50 ezer forint járadékot tesz lehetővé. Ha valaki ugyanezt 30 évesen kezdi el, csupán havi 9 ezer, 55 éves kezdéssel már havi 40 ezer forint befizetését kell vállalnia.”

A befektetésekkel kombinált nyugdíjbiztosítások esetében az ügyfeleknek lehetőségük van kockázat és várható hozam alapján különféle eszközalapokba helyezni a biztosítónál lévő megtakarításaikat. Az Union Biztosító eszközalapjai közül a különböző eszközökbe (bankbetét, állampapír kötvény, részvény) fektető vegyes eszközalapok a legnépszerűbbek. Ezen belül is – a múlt évek kedvező tőkepiaci folyamatait tapasztalva – egyre többen a hosszabb távra ajánlott, magasabb hozamú, de rövidebb időszakokra magasabb kockázatú növekedési és kiegyensúlyozott portfoliókat részesítették előnyben.

Az erre az évre járó legföljebb 130 ezer forint adókedvezmény kihasználása miatt a következő hetekben 15–20 ezer új nyugdíjbiztosítási ügyfélre számít az Erste Biztosító elnök-vezérigazgatója. Az adójóváírás megszerzéséhez ugyanakkor nem elegendő csak megkötni a biztosítást: az erre a évre szánt díjnak az év végéig be is kell érkeznie a biztosítóhoz. A jóváírás pedig még így sem automatikus: a következő szja-bevallásban majd külön be is kell jelölni a 2017-i befizetés utáni adójóváírási igényt.