Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán a német tartományi vezetőkhöz dörgölődik Merkel ellenében

Orbán a német tartományi vezetőkhöz dörgölődik Merkel ellenében Orbán a német tartományi vezetőkhöz dörgölődik Merkel ellenében Orbán a német tartományi vezetőkhöz dörgölődik Merkel ellenében

Régóta támadja a magyar miniszterelnök Soros Györgyöt, aki ellenben sokáig visszafogta magát és nem reagált a személyét ért sértésekre. Most azonban kampány elindításával válaszolt – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung véleményrovata.

Idézi Orbán pénteki rádióinterjúját, amelyben élet-halál kérdésként írta le a Soros-ellenes kampány remélt kimenetlét. Sőt, kiemeli, a magyar kormányfő a titkosszolgálatokat is képes bevetni, hogy a Soros-féle civil szervezeteket kontroll alatt tartsa. Ezért Soros a maffiaállamot kiépített Orbánnal szemben a magyarokat akarja inkább elérni, akiket nyomás alatt tart, s emiatt kíván segíteni a filantróp a magyar népnek.

A Der Spiegel is azt emeli ki, hogy Orbán a titkosszolgálatokat is mozgósítja azon Soros-szervezetek ellen, amelyek nem követtek el egyelőre semmilyen törvénytelenséget. Legalábbis ennek semmi nyoma. S a tudósításban kitér arra is, hogy Soros szerint Orbán nagyobb elnyomásban tartja most a magyar népet, mint a szovjetek annak idején.

A Sputnik Germany, az orosz támogatással működő Szputnyik németországi online portálja más megvilágításban arra helyezi a hangsúlyt, hogy Soros, a pénzügyi manipulátor, beavatkozik a magyar belpolitikába, pontosabban a 2018-i kampányba, és ennek senki sem örül. A titkosszolgálatoknak pedig elővigyázatosnak kell lenniük, csöndes módszereket alkalmazva. Forrásként a lengyel PAP hírügynökséget említi a cikk, amelyik ezen felül úgy értelmezi Soros kampányát, hogy a választási kampány előre haladtával nőni fognak a menekülteket és a civil szervezeteket támogató kampányhirdetések, amire bizony fel kell készülni.

Macedóniában is beindult a sorosozás, erről a brit Blasting News számol be. Az „Állítsd meg a Soros-műveleteket!” kampány szerint azért kell Sorost megállítani, nehogy az általa működtetett civil szervezetek többségbe kerüljenek. Ezért vallástól és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül arra kéri a mozgalom a szabad gondolkodású állampolgárokat, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz Soros európai befolyásának megállítása céljából. Amúgy is George Soros Orbán Viktor ellen gyűlöletkampányt hirdetett meg és neve Európa-szerte az összeesküvés elmélettel forrt össze.

A nacionalista magyar kormány veszélybe sodorja a zsidókat a Soros elleni rágalomhadjárattal – ezzel a címmel pedig a brit The Independent újság számol be a végletekig elmérgesedett helyzetről. A hazánkban is működő Marom-csoport szemszögéből láttatva a történéséket azt állítja, hogy az 1930-as évekből ismert módszerekkel és elítélt propagandaanyagokkal alátámasztott kampánnyal keltenek félelmet a zsidók körében. Nevetségesnek tartják a cikk szerzői, hogy éppen Orbán Viktor állítja azt, hogy a muszlimok kirekesztésével épp a zsidókat akarja és fogja megvédeni. Ha a kormányfő a zsidók érdekében szeretne tenni valamit, akkor a szélsőjobbot kellene megfékeznie. Mivelhogy az utóbbi időben Európa neonáci szervezeteinek lett védett paradicsoma Magyarország. Számításaik szerint a nemzeti konzultációra költött 18 millió fontnyi összeg épp a kétszerese annak, amit Soros hazánkban a civil szervezetek működtetésére fordít. 

A holland miniszterelnök, Mark Rutte a Liberálisok és Demokraták Európáért Szövetségének, az ALDE-nak a hétvégén Amszterdamban tartott éves kongresszusán nemcsak Macronnak a több integrációt követelő új uniós ideáját bírálta, hanem Orbán Viktort is – számolt be a Politico brüsszeli kiadása. Rutte – anélkül, hogy Macron nevét szóba hozta volna, szkepticizmusát fogalmazta meg a föderációs Európát és a közös uniós büdzsét illetően, mert mindenekelőtt magát a problémát kell megnevezni, s csak utána jöhetnek a megoldásra vonatkozó forgatókönyvek. Beszéde végén a holland miniszterelnök odamondogatott az Európai Néppártnak is, hogy egyrészt nem érti, miért tagja még mindig ennek a tömörülésnek Orbán Viktor és pártja, másrészt furcsállotta Orbán részvételét az uniós csúcsot előkészítő néppárti megbeszélésekben. 

Szintén a Politico portálon jelent meg: kikerülve Angela Merkelt és kritikáját, Orbán Viktor a német tartományi vezetőkkel igyekszik jó kapcsolatokat ápolni, kedvüket keresni, hogy ezzel elejét vegye az Európai Parlament és az Unió kötelezettségi szegési eljárás következményeinek, a döntésekből való kizárásnak és a támogatás valószínűsíthető megvonásának – így értékelte sommásan a rideg német–magyar kapcsolatok jobbításán fáradozó Orbánt a Külügyi Kapcsolatok Német Tanácsának a szakértője.