Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pozitív diszkriminációt sürgetnek a képviselők a fogyatékkal élők érdekében

Pozitív diszkriminációt sürgetnek a képviselők a fogyatékkal élők érdekében
Infovilág

Az EP-képviselők szerint az EU-nak jóval többet kell tennie, hogy javuljanak a fogyatékkal élők szociális és gazdasági körülményei. Pozitív megkülönböztetés a munkaerő-piacon. Legyenek akadálymentesek az oktatási és ifjúsági programok és a 112-es hívószám.

Mennyire valósul meg a gyakorlatban a 2010–20 közötti időszakra szóló Európai fogyatékossági stratégia? Ezt vizsgálja Helga Stevens (konzervatív-reformer, belga) jelentése, amelyet ma fogadott el a Parlament.

Az EP-jelentés hangsúlyozza, hogy a fogyatékkal élőket megilleti az egyenlő elbánás joga, de ahhoz, hogy ez valóban megvalósuljon, jóval többet kell tenni – értük. Például további szabályokat kell elfogadni, mint az európai akadálymentesítési intézkedéscsomag.

A jelentésben az EP-képviselők a többi között azt kérik a Bizottságtól, hogy állítson fel kötelező követelményeket a közterületek és épületek akadálymentességére, valamint fogadjanak el kötelező százalékarányokat a fogyatékkal élők foglalkoztatására a köz- és magánszektorban.

A képviselők emellett kérik, hogy a Bizottság gondoskodjék a fogyatékkal élők oktatáshoz, valamint az ifjúsági programokhoz (pl. Erasmus+) történő hozzáféréséről, és akadálymentesítése a 112-es segélyhívószámot.

„A kormányzatok a fogyatékkal élőket szociálpolitikai problémának tekintik. A fogyatékosság azonban nem csak egyetlen ágazatot érint. A társadalom minden területére hatással van, és ezt sok kormány, és magánszemély nem ismeri fel” – mondta Helga Stevens (ECR, BE), jelentéstevő .

A nem jogalkotási állásfoglalást 529 szavazattal 28 ellenében 45 tartózkodás mellett fogadták el.

Az Európai Unióban a becslések szerint mintegy 80 millió fogyatékossággal élő ember él, közülük 46 millió nő. Ők a környezet, illetve a viselkedésbeli akadályok miatt gyakran nem tudnak bekapcsolódni a társadalmi eseményekbe, és sokszor éri őket hátrányos megkülönböztetés, kirekesztés. A fogyatékos személyek esetében a szegénységi ráta 70%-kal magasabb az átlagnál – részben azért, mert korlátozottabbak a lehetőségeik a munkaerőpiacon. A 75 évesél idősebbeknek több mint harmadát sújtja valamilyen fogyatékosság, és ez az arány az EU lakosságának idősödésével várhatóan nőni fog.

Az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) és az Európai Parlament december 6-án immár negyedik alkalommal szervezi meg a Fogyatékkal Élők Európai Parlamentjét, amelyen Európa minden részéről több száz, a fogyatékos emberek szervezeteit képviselő küldött, EP-képviselő, és más európai szintű intézmények magas rangú vezetői gyűlnek össze.