Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 10. Az év 131. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739413. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fizeti az Európai Unió: új generációs FLIRT motorvonatokkal gyarapodik a GYSEV

Fizeti az Európai Unió: új generációs FLIRT motorvonatokkal gyarapodik a GYSEV Fizeti az Európai Unió: új generációs FLIRT motorvonatokkal gyarapodik a GYSEV
Infovilág

Ma délelőtt bemutatták a GYSEV Zrt. új generációs FLIRT motorvonat-flottájának első járművét Szombathelyen. A részben hazai gyártású Stadler villamos motorvonatok a hatósági engedélyeztetési eljárás után, várhatóan a jövő év közepétől folyamatosan állhatnak forgalomba, attól kezdődően már húsz ilyen motorvonat szolgálja ki a társaság teljes, regionális személyforgalmát.

A magyar–osztrák tulajdonú vasúttársaság 2013–15 között 10 FLIRT motorvonatot szerzett be. A szerelvények a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd, Sopron–Győr, valamint a Szombathely–Rajka vonalon közlekednek, és mostanáig 6,5 millió kilométert tettek meg.

A GYSEV 2016-ban további tíz, alacsony padlós, villamos motorvonat beszerzésére írt ki nyílt közbeszerzési eljárást, amelyet a Stadler lengyelországi és svájci leányvállalatai által alkotott konzorcium nyert meg. A tízből kettő már Magyarországon van; a hatósági engedélyezési eljárás után a jövő év közepén áll forgalomba. A tizedik vonatot várhatóan 14 hónapon belül szállítja a gyártó.

Az új motorvonatok képesek lesznek a szinkron üzemmódra, nemcsak önmagukkal, hanem a korábban beszerzett járművekkel is. Ez azt jelenti, hogy csatolt üzemben is tudnak majd közlekedni a jelenlegi FLIRT-ökkel, emellett az új járművek fedélzeti berendezései képesek kommunikálni a már üzemben lévőkkel, az utasforgalmi igényekhez igazodva 2 vagy 3 jármű is összekapcsolható.

A beruházás teljes költsége 21 700 millió forint, és teljes egészében az Európai Unió Kohéziós Alapja fedezi.

A harmadik generációs FLIRT motorvonatok az Európai Vasúti Ügynökség szabályainak megfelelően már teljesítik az európai vasúti rendszer kölcsönös átjárhatóságáról szóló legújabb műszaki előírásokat, illetve megfelelnek a legutóbbi Crash ütközési normáknak is, nagyobb biztonságot nyújtva a mozdonyvezetőnek. Az új járművek az előző nemzedékű motorvonatokhoz képest 2,8 méterrel hosszabbak és két mellékhelyiséggel látták el őket. A 77,1 méter hosszú, négyrészes motorvonatokban összesen 208 ülőhelyet (194 fix és 14 felhajtható ülés) alakítottak ki. A járművek végsebessége óránként 160 km, a 0-tól 120 km/ó sebességet 39 másodperc alatt érik el. Ezeket a FLIRT-öket is a tágas, többfunkciós beszállóterek jellemzik; alacsony padlós kialakításuknak mind a kerekesszékkel, mind a kerékpárral vagy babakocsival utazók is kényelmesen használhatják az új járműveket. A vonatok légkondicionáltak, korszerű utastájékoztató és  kamerarendszer működik bennük, az utasokat WiFi, mobiltelefonok, tabletek és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók, páholyos elrendezésű ülések szolgálják.