Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Visszavonulás – új bemutató a Rózsavölgyi Szalonban

Visszavonulás – új bemutató a Rózsavölgyi Szalonban Visszavonulás – új bemutató a Rózsavölgyi Szalonban Visszavonulás – új bemutató a Rózsavölgyi Szalonban
Peredi Ágnes

Napóleon csúfos oroszországi hadjáratának keserves visszavonulása adja a párhuzamot egy brit család kudarcos életéhez. Nagy remények, nagy fájdalmak – 33 évnyi házasság vége – a felnőtt férfivá lett fiúk szemszögéből. (A szerző felvételeivel.)

Három színész – Rátóti Zoltán (jobbra), Söptei Andrea (bal oldali kép) és Porogi Ádám – kiváló játéka a budapesti Rózsavölgyi Szalon új bemutatóján, Valló Péter rendezésében.

A család brit, de lehetne bármilyen. A kudarc és a súlyos veszteség Napóleoné, de lehetne bármely diktátoré, aki 450 ezer emberrel megy a háborúba, és húszezerrel kullog haza.

Tévút az egyiké is, a másiké is – korszakoktól függetlenül.

De ebben az előadásban a történelmi esemény csak háttér, a család széthullása, a magánytól rettegés, az új élet kezdésének lehetőségei – és lehetetlenségei jelennek meg a színen. Hol humorral, hol iróniával, hol már-már véres drámával.

Ami ott történik, megeshet bármelyik famíliával.

A darabot ma este mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban. Ősbemutatója 1999-ben volt Angliában. A szerző, William Nicholson művét Kovács Krisztina fordította, a dramaturg is ő. A díszleteket Enyvvári Péter, a jelmezeket Ignatovity Krisztina tervezte.

Rátóti Zoltán, Porogi Ádám és Napóleon.

Címkék