Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Elektronikus fizetések: megoldások a köz szolgálatában

Elektronikus fizetések: megoldások a köz szolgálatában
Infovilág

Az Európai Bizottság ma szabályokat fogadott el abból a célból, hogy a vásárlók minden eddiginél biztonságosabban tudjanak elektronikusan fizetni az üzletekben és az interneten megvásárolt termékekért. Ennek köszönhetően a vásárlók még kényelmesebb, gazdaságosabb és újszerűbb megoldásokat vehetnek majd igénybe a pénzforgalmi szolgáltatóktól.


Az új szabályok a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló, nemrégiben felülvizsgált uniós irányelvet ültetik át a gyakorlatba. Az irányelv az európai pénzforgalmi szolgáltatások korszerűsítését célozza avégett, hogy az EU képes legyen lépést tartani a piac gyors fejlődésével, és hogy az európai elektronikus kereskedelmi piac felvirágozzék.

A ma elfogadott szabályok lehetővé teszik, hogy a fogyasztók újfajta szolgáltatásokat vegyenek igénybe szolgáltatást nyújtó harmadik felektől, ugyanakkor továbbra is szigorú adatvédelmet és magas szintű adatbiztonságot garantálnak az uniós fogyasztók és vállalkozások számára.
Az új szabályok értelmében a fizetést megelőző hitelesítést legalább két, egymástól független elem használatával kell majd végezni, például egy fizikai tárgy – kártya vagy mobiltelefon – és egy jelszó vagy biometrikus azonosító (például ujjnyomat) kombinációjával. A szabályok mindazonáltal tekintetbe veszik, hogy bizonyos esetekben az erős ügyfél-hitelesítéshez szükséges két független elem használatától eltérő módszerekkel is garantálható a fizetés biztonságának megfelelő szintje. (Minderről bővebben itt olvashat.)

Kérdések és válaszok

Második pénzforgalmi szolgáltatási irányelv: az ügyfél-hitelesítésre vonatkozó szabályozástechnikai standardok

Bizottsági webhely a pénzügyi szolgáltatásokról

 

Bevezetik az európai társadalombiztosítási azonosítójelet


Az Európai Bizottság ma nyilvános konzultációt kezdeményezett, hogy széles körben felmérje, miként vélekednek az uniós polgárok az európai munkaügyi hatóság létrehozására irányuló tervről, illetve az európai társadalombiztosítási azonosító jel tervezett bevezetéséről.

Mindkét kezdeményezést Juncker elnök jelentette be az Unió helyzetéről elmondott 2017. évi értékelő beszédében.
 
A leendő európai munkaügyi hatóság arra szolgál, hogy a munkavállalók mobilitására vonatkozó uniós szabályokat EU-szerte mindenütt méltányosan, egyszerűen és hatékonyan érvényre juttassák. Az európai társadalombiztosítási azonosító jel bevezetése azt célozza, hogy a polgárok és a közigazgatási szervek közötti kommunikáció számos szakpolitikai területen még egyszerűbbé és korszerűbbé váljék. Az azonosító jel megkönnyítené a személyazonosítást a több tagállamot érintő olyan esetekben, amikor ezt a szociális biztonsági rendszerek koordinációja szükségessé teszi.
 
A nyilvános konzultáció kérdőíve és a konzultációval kapcsolatos információk itt érhetők el angolul.
 
Az Unió helyzetéről szóló 2017. évi értékelő beszéd

Tájékoztató az európai munkaügyi hatóságról

Az európai munkaügyi hatóságról szóló bizottsági weboldal