Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Putyin megpróbálja sarokba szorítani az Európai Parlamentet

Putyin megpróbálja sarokba szorítani az Európai Parlamentet Putyin megpróbálja sarokba szorítani az Európai Parlamentet Putyin megpróbálja sarokba szorítani az Európai Parlamentet

Nem lesz könnyű elérni az EU átalakítását az olyanokkal szemben, mint a magyar és a lengyel kormány. Robbanásveszélyes ponton a Soros elleni hadjárat. Az utolsó oltsa le a villanyt! (Ha nem emelik a magyar béreket, mindenki elmegy külföldre dolgozni.)

Az Európa Tanács vezetője azt fontolgatja, hogy fel kellene oldani a Moszkva elleni szankciókat, mert attól tart, hogy különben Oroszország kilép a demokratikus jogok betartására ügyelő szervezetből. – írja a Financial Times. Jagland szerint a távozás súlyos csapást mérne az emberi jogok védelmére, mert az orosz polgárok onnantól kezdve nem fordulhatnának a strasbourgi európai bírósághoz. Márpedig ők kezdeményezik minden 3. pert. A Kreml azt követeli, hogy visszakaphassa szavazati jogát a Parlamenti Gyűlésben, amit három éve, a Krím megszállása miatt vesztett el.

Ukrajna és több más állam arra figyelmeztet, hogy a szervezet fejet hajtana a zsarolás előtt, ha nem kérne semmit ellentételként a Krím-félszigeten, vagy Kelet-Ukrajnában. Ráadásul a lépés meggyengítené az unió megtorló intézkedéseit is, vagyis kiütné az első téglát a falból. Az orosz fél nyáron már felfüggesztette 33 millió eurós tagsági díjának a befizetését. Azon kívül engedélyezte, hogy az orosz Alkotmánybíróság ne vegye figyelembe a strasbourgi ítéleteket. Jagland azzal érvel, hogy nem szabad feladni az elveket, de az ET megbízatása az emberi jogok védelmére szól. A szavazati jog ideiglenes megvonásának kiterjesztéséről januárban kell szavazni. A meghosszabbítás támogatói azt mondják, nem szabad precedenst teremteni pl. a magyar és a lengyel, valamint a török és azeri kormány számára, amelyet szintén a demokrácia leépítésével vádolnak. 

Egész Európa Németországra vár, mert a kormányválság bizonytalanságot keltett az EU-ban – véli a Die Welt. Brüsszelben, a kompromisszumok földjén, egyre több a zavar. A szervezetnek vezetésére és tetterőre van szüksége, csak éppen működőképes német kabinet nélkül ez nem lehetséges. Mert kell-e újabb SOS-jelzés a Brexit után, hogy a puszta túlélésért küzd az európai béketerv? Hiszen a nehézségek miatt megerősödtek az unióellenes pártok a spanyoloknál és az olaszoknál. A magyaroknál és a lengyeleknél sziklaszilárdan ülnek a nyeregben olyanok, akik legalább ennyire megszállottan állnak szemben Brüsszellel. Az euró bajai és a tömeges bevándorlás tartósan rendkívüli állapothoz vezetett Franciaországban, Spanyolországban az államot döntötte válságba a nacionalista Katalónia. Így az újabb nagy koalíció lehetőségét szinte az egész földrészen megkönnyebbülés fogadja

Ám nagy kérdés, hogy az európai gondolat utolsó nagy képviselője, Macron valóban az EU megújítását akarja-e a németekkel az oldalán, vagy netán csak azt szeretné elérni, hogy a túl drága francia szociális államot Berlin pénztárcájából finanszírozzák? Egy napon ugyanis véget kell vetni ennek az olcsó Európa-politikának. Az unió működését alapjaiban kell megújítani: több jogkört kell adni az EP-nek, kevesebb szabályozásra van szükség, ellenben a jövőben a többségi döntéseket kell előnyben részesíteni. Persze elég nehéz lesz ezt keresztülvinni az olyan euro-szkeptikusokkal szemben, mint Orbán és Kaczynski. És sajnos ebben a képletben Németország nem példakép. Merkel mindig csupán időt akart nyerni, ha baj volt, sosem mutatta, hogy európai víziója volna. Szóval bizonytalan, hogy jobb lesz-e az EU-nak, ha ő marad a kancellár.

Az Al-Jazeera írja: civil szervezetek szerint most már elérte a robbanásveszélyes pontot a Soros elleni kampány, amelyet a kormány arra használ, hogy még jobban lecsapjon a civil társadalomra. Az üzletember évek óta Orbán, a Fidesz és más szélsőséges nacionalisták támadásainak gyújtópontjában áll.  A vele szembeni ellenérzések nagy része abból táplálkozik, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok a civil mozgalom megerősítéséért, az emberi jogokért, illetve a korrupció ellen küzd. Támogatja a menekültek befogadását, ám emiatt összetűzésbe keveredett a térség jó néhány kormányával. Bárdi Balázs újságíró azt mondja, a hadjárat része annak a törekvésnek, amellyel a hatalom – saját népszerűségének fokozására – meglovagolja a széles körű idegenellenes érzelmeket.

Köves Nóra, az Eötvös Károly Intézettől azt hangsúlyozza, hogy a kabinet az utóbbi négy évben egyre inkább célba veszi a civil intézményeket, most pedig a befektetővel ugyanaz folytatódik. Soros azért ideális ellenség, mert láthatatlan, a magyarok sosem találkoznak vele személyesen. A szakértő hozzáteszi, hogy az ellenzék gyenge, ezért a civilek jelentik az utolsó védvonalat, ők még képesek hatékonyan bírálni a kormányt, küzdenek a tökéletes autokrácia megakadályozásáért. Lydia Gall, a Human Rights Watch képviseletében azt emeli ki, hogy a Soros-ellenes retorika nagyban emlékeztet a 30-as évek náci propagandájára. Szerinte az EU-nak sürgősen közbe kellene lépnie az illiberális és tekintélyelvű irányzatok láttán.

Egyre több osztrák rándul át Magyarországra, hogy valamilyen szolgáltatást vegyen igénybe – olvasható az osztrák Kurierban. Az áruk nem érdeklik a vendégeket, leginkább a fodrászt, manikűröst és a masszázst keresik fel. De népszerűek a plasztikai sebészek és a fogorvosok is. A forint alacsony árfolyama csak serkenti a jelenséget. Sok szalonban csupán előjegyzésre fogadnak, főleg a hétvégeken. 20-30 éve még az olcsó élelmiszer volt a nagy sláger. Mostanában nem ritkán buszokkal jönnek a kuncsaftok. Egy kutyát pl. Sopronban az osztrák ár harmadáért nyírnak meg. A sógorok zsebének olcsóak az éttermek is. Ugyanakkor Balogh Károly, a Vas megyei Gazdasági Kamara igazgatója nem túl derűlátó a magyar gazdasági állapotokat illetően. Főként a munkaerőhiány okoz gondokat. Sokan átmennek Ausztriában, mert ott magasabbak a bérek, a magyar cégek viszont egyre nehezebben töltik be az üres állásokat. Mint mondja, ha nem emelik meg a kereseteket, senki sem marad Magyarországon.