Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Így fűtünk mi – lesújtó a települések energetikai állapota

 Így fűtünk mi – lesújtó a települések energetikai állapota
WWF Magyarország

A WWF Magyarország ma közzétett friss jelentéséből kiderül: hazánkban a települések több mint felén közepes vagy súlyos a lakossági fűtésből származó légszennyezés, az energiaszegénység a települési önkormányzatok csaknem négyötödét érinti, ráadásul a helyi önkormányzatok középületeinek hőszigetelése és fűtési rendszere is rossz állapotban van.

A WWF Magyarország az idei Föld Órája alkalmából felmérést kezdeményezett a települési önkormányzatok körében a fűtésre és energiahatékonyságra vonatkozóan. A felmérésben 701 helyi önkormányzat vett részt, amely az összes magyarországi önkormányzat több, mint ötöde.

Lehangoló a középületek hőszigetelésének, nyílászáróinak és fűtési rendszereinek állapota. Az épületek harmadát semmilyen szigetelés sem védi. Az ablakok és ajtók fele közepes vagy annál rosszabb állapotban van, a kazánok és a hőleadók (pl. radiátorok) állapota pedig is alig jobb. Csaknem az összes önkormányzat nyomon követi a pályázati lehetőségeket, de a korlátozottan elérhető pénzügyi forrás miatt háromötödük pályázati próbálkozása sikertelen volt a múlt évtizedben. Ugyanakkor hitelből, vagy harmadik féltől származó finanszírozáson keresztül csak az önkormányzatok elenyésző hányada végzett felújítást.

Hőszigetelés nélküli lakóház (Kép: Harmat Ádám)

Az energiaszegénység a települések négyötödét érinti, több mint felénél pedig közepes vagy súlyos probléma a légszennyezés, mert a lakosság egy része már szeméttel, hulladékkal fűt.

A legtöbb önkormányzat a szociálistüzelőanyag-program által igyekszik tenni az energiaszegénység ellen, tizede viszont a tűzifa helyett szenet vagy a még inkább környezetszennyező lignitet oszt a szociálisan veszélyeztetettek számára. Vannak szerencsésebb kezdeményezések is, amelyekhez ráadásul nem is kell sok pénz: pályázati tanácsadás, oktatás a helyes tűzifahasználatról, vagy éppen a polgárőrség bevonása a tűzifa aprítására az idősek számára. 

A szakszerűen elvégzett hőszigetelés télen a falak állapotától függően 35–40, akár 60–65 százalékos energia-megtakarítást is eredményezhet, nyáron 5-7 fokkal csökkentheti a lakások hőmérsékletét. Így egyrészt a fűtésköltségek akár a felére csökkenthetők, másrészt az épületszigetelés a lakók egészségét is védi – állítják szakemberek.

A távhőhálózat kiépítése – igaz, nem olcsó – napjainkban a legjobb megoldás a légszennyezés csökkentésére, mivel ilyenkor a fűtőanyagot nagy hatékonysággal égetik el, a légszennyező anyagokat pedig csak egy helyen, folyamatosan ellenőrzött körülmények között kell megszűrni. Hazánkban ma még csupán 94 településen, főként a nagy városokban van távfűtő-rendszer, Nyugat- és Észak-Európában viszont sok kis településen. A távhő hatékony klímavédelmi eszköz is, elsősorban a megújuló energiaforrások, a kapcsolt energiatermelés és a hulladékhő-használat eredményeként. – Csaknem száz önkormányzat jelezte, ha lenne pályázati forrás, akkor pályázna a helyi távhőrendszer kiépítésére.

Hőszigetelt lakóépület (kép: Harmat Ádám)

Venczel Márk, a Robert Bosch Kft. üzletágvezetője szerint a helyi önkormányzatok fűtési rendszereinek korszerűsítésében hatalmas energia-megtakarítási potenciál van. A korszerű földgáz-tüzelésű kondenzációs kazánok hatásfoka jócskán meghaladja a régi típusú kazánokét, akár a 90 százalékot is fölülmúlhatja.

Nem csupán az energiaforrásokat, azaz a tüzelőberendezéseket célszerű cserélni, korszerűsíteni, hanem a szabályozókat is. A programozható termosztátok, az időjárás-követő szabályzók, az épületfelügyeleti rendszerek használata rengeteg pénzt és energiát takaríthat meg.

A felmérést követő független értékelés után három helyi önkormányzatot a WWF Magyarország és önkéntes partnerei energia-megtakarítási fejlesztésekkel segítenek. A kiválasztottak elkötelezettek az energiagazdálkodás javításában, súlyosan érinti őket az energiaszegénység, korlátozottak a helyi anyagi forrásaik, törekednek a függetlenedésre a fosszilis energiáktól és vizsgálják a távhő-rendszer kiépítésének, bővítésének a lehetőségét.

Az eredmény:

# Kisnána Község Önkormányzata 500 ezer Ft értékű hőszigetelő anyagot kap a Knauf Insulation Kft.-től;

# Mezőnyárád Községi Önkormányzatának másfél millió forint értékben ad korszerű fűtéstechnikai eszközöket a Robert Bosch Kft.;

# Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének tagja, a Get-Energy Magyarország Kft. Izsófalva Község Önkormányzatának középületeire készít energia-megtakarítási tervet.

Címkék