Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Truly.Media és az AI együtt küzd az álhírek ellen

A Truly.Media és az AI együtt küzd az álhírek ellen
(Tudósítónktól)

Az Amnesty International bejelentette, hogy a szervezet lesz a Truly.Media első külsős ügyfele. A Truly.Media célja, hogy különféle digitális módszerek felhasználásával azonosítsa be a közösségi médiában megjelenő álhíreket.

A Truly.Media platform a Deutsche Welle és egy görög szoftverfejlesztő cég, az Athens Technology Center közös fejlesztése. A webes platformot újságíróknak és emberi jog kutatóknak fejlesztették, és lehetővé teszi, hogy a használók egyidejűleg igazolják videók, fényképek és más tartalmak eredetiségét még azelőtt, hogy megjelennének a kutatásokban és a hírekben.

„Amikor a kellemetlen igazság hallatán a politikusok álhíreket kiáltanak, vagy amikor a közösségi médiában megjelennek hamis információk, ezekre az Amnesty Internationalnek tudnia kell válaszokat adni” - mondta Tirana Hassan, az Amnesty International krízisekkel foglalkozó igazgatója, majd hozzátette: „A világ vezető egyetemeivel partnerségben, az Amnesty Digital Verification Corps már elkezdte az emberi jogokkal kapcsolatos kutatások digitális forradalmának előkészítését. Biztosak vagyunk benne, hogy együttműködésünk a Truly.Mediával ezt a munkát egy új szintre emeli.”

A 2016 októberében meglakult Digital Verification Corps (DVC) jelenleg a Cambridge-i, az Essexi, a Torontói, a Berkeley és a Pretoria Egyetemen működő kutatólaborokat foglalja magában. A tudományközi együttműködésben száznál több hallgató vesz részt a közös cél szolgálatában – ők legyenek a digitális eszközökkel zajló kutatások első sorában.

A DVC-nek alapvető szerepe volt a rohingyák elleni etnikai tisztogatásról, az éhezés és ostromok elől tömegével menekülő szíriaiakról vagy a szudáni kormány „felperzselt föld taktikájáról” szóló Amnesty-jelentések elkészítésében.

A Truly.Media segíteni fogja az egy időben zajló együttműködést a különböző kontinenseken dolgozó kutatók között, és hozzáférést kínál nekik a legkorszerűbb eszközökhöz. Az Amnesty krízisekkel foglalkozó csapata és az újságírók közvetlenül is részt vettek a platform végső fejlesztési szakaszában, hogy az minél használhatóbb legyen.

„A Truly.Media kezdeményezés nagyszerű jelképe a Deutsche Wellében rejlő innovációs lehetőségeknek. A tény, hogy az Amnesty használni fogja a platformot, büszkességgel tölt el minket, és bizonyítja, hogy szükség van a Truly.Mediára” - mondta Peter Limbourg, a Deustche Welle igazgatója.

A Truly.Media nyilvánosan a napokban kezdte meg tevékenységét, miután a Deustche Welle újságírói hónapokig tesztelték és használták. A platform elkészültét a Google Digital News Initiative Fund és az Európai Bizottság is támogatta.