Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Viszkis, avagy szurkolunk a rossznak

A Viszkis, avagy szurkolunk a rossznak
B. Mezei Éva

Miért van az, hogy izgulunk a Viszkisért, drukkolunk, hogy sikerüljön meglépnie a rendőrök elől. Pedig tudjuk, hogy gyalázat, amit művelt. Igaz, felsőfokon, hiszen 27 rablást követett el. Végül már, mint Rózsa Sándornak, sokan szurkoltak is a Viszkisnek, hogy el ne kapják.

Bár hivatalosan csak holnaptól vetítik a mozikban, A Viszkist a nagy érdeklődésre való tekintettel számos filmszínház már ma műsorára tűzi.

A film próbálja emberi oldalról megmagyarázni, hogy az Erdélyből Magyarországra szakadt, tehát migráns Ambrus Attila, a kilencvenes évek hírhedt bankrablója, miután átszökött Magyarországra, a tehetséges jéghokis, miért vált bűnözővé. Annak ellenére, hogy felkarolta a sportklubja, lakást kapott, semmi sem állt útjában, lehetett volna becsületes, tisztességes, szép karriert befutó sportoló.

A nehéz gyermekkor, az embertelen román gyermekotthon, a korrupció, azaz a magyar állampolgárságért fizetendő kenőpénz megszerzése, a szeretett nő elkápráztatása – akár magyarázat is lehetne, ám mégsem elfogadható.

A kilencvenes évek hírhedt bankrablójáról szóló akciófilm, a Viszkis igazán jól sikerült, hiszen miközben nézzük, úgy véljük, mindez feljogosítja a bankok kirablására, ám kijőve a moziból, mégis csak elgondolkodunk, mi történne, ha minden rászoruló ekként oldaná meg anyagi gondjait?

A Viszkis hosszú, bankrablásokkal, akcióval, romantikával, üldözésekkel teli filmje magával ragadja a nézőt. Köszönhető mindez az alkotóknak. Antal Nimród (a Kontroll rendezője) 14 év után rendezett újra hazai filmet. A Viszkis főszereplője az elsőfilmes Szalay Bence. Szerelmét az Aglajában feltűnt Móga Piroska játssza, a bankrablót kihallgató nyomozót a legutóbb a Kincsemben is közreműködő Schneider Zoltán alakítja. A kamera mögött a Kincsem-et és a Liza, a rókatündér-t is fényképező Szatmári Péter állt.

Ambrus Attila, a börtönben töltött tizenkét esztendő után békés, civil életet élő, vásározó keramikus is feltűnik a filmben.