Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tanító vagy tanítvány? A Kreml tovább nyesegeti a sajtószabadságot egy újabb törvénnyel

Tanító vagy tanítvány? A Kreml tovább nyesegeti a sajtószabadságot egy újabb törvénnyel

Az Állami Duma várhatóan ma egy újabb törvényt fogad el, amely tovább korlátozza az országban a sajtó szabadságát. A szabályozás a külföldről támogatásban részesülő médiumokat külföldi ügynökként bélyegzi meg, és előírja, hogy (magyar mintára!) a külföldi támogatásukkal, a pénzügyeikkel és a munkavállalóikkal kapcsolatos minden részletet be kell jelenteniük.

A lépés nagy valószínűséggel érinteni fogja az olyan nagy hírügynökségek, újságok munkáját, mint a BBC, a Deutsche Welle és a Szabad Európa Rádió, illetve a független Novaja Gazeta.

Az alsóházban helyet foglaló minden párt egyetért a törvénnyel, ezért nagy valószínűséggel ma elfogadják.

„Az új törvény egy újabb szög a már amúgy is haldokló orosz sajtószabadság koporsójában. A múlt években a Kreml fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy minden kritikus hangot, jöjjön az Oroszországból vagy külföldről, kizárjon” - mondta Denis Krivosheev, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatóhelyettese.

„A független sajtó és munkatársai szinte naponta néznek szembe elnyomással, munkájukat komoly kockázatok között végzik. Sokukat elüldözték már a szélesebb nyilvánosságból. Ez a törvény a sajtószabadság korlátozását új szintre emeli.”

A törvény kibővíti az eredetileg civil szervezetekre vonatkozó külföldiügynök-törvény hatályát, amely több elismert szervezetet is arra kényszerített, hogy felhagyjon a munkájával vagy számottevően szűkítse a tevékenységi körét. Ha ma megszavazzák a törvényt, akkor az vonatkozni fog az Oroszországban működő külföldi sajtóra és azokra az orosz médiumokra is, amelyek támogatást vagy pénzügyi segítséget kapnak külföldről.

Ezeknek a médiumokrnak a támogatásaikkal, pénzügyeikkel és a munkavállalóikkal kapcsolatos minden részletről be kell számolniuk, és minden nyilvános felületükön (honlap, közösségi média) magukat külföldi ügynökként kell feltüntetniük.

A törvény arra is felhatalmazza a főügyész hivatalát, hogy önkényesen korlátozza a hozzáférést a „nemkívánatosnak” bélyegzett szervezetek honlapjaihoz.

„Az orosz hatóságok eddig arra használták a külföldi ügynök kifejezést, hogy megbélyegezzék és elnyomják az ország több tucat elismert civil szervezetét” - mondta Denis Krivosheev.

„Most, sajnos, nagyon úgy tűnik föl, hogy ez a sors vár az orosz sajtó azon részére is, amelyik még a külföldi támogatások segítségével próbálja megőrizni a függetlenségét.”

A Duma szerint a lépés egyfajta válaszcsapás, miután az amerikai igazságügyi minisztérium arra kötelezte az orosz kormány által támogatott RT-t, hogy regisztrálja magát külföldi ügynökként. Eredetileg az orosz törvény csak az amerikai hátterű médiumokat érintette volna, de kisvártatva kiterjesztették valamennyi, külföldi támogatásban részesülő médiumra.