Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Távolról irányított robotok, okos érzékelők, vezeték nélküli trolibuszok

Távolról irányított robotok, okos érzékelők, vezeték nélküli trolibuszok
(Tudósítónktól)

Az ABB svájci - svéd cégcsoport magyarországi vállalatának mai sajtórendezvényén a vállalat szakemberei gyakorlati példákkal mutatták be az ABB Ability-t, a cég több mint 180 megoldást tartalmazó, ipari internetre épülő digitális platformját.

Az ABB Ability egy nyitott rendszer, amely a Microsoft stratégiai partnersége révén az egész világon hozzáférhető ügyfelek, partnerek, beszállítók és fejlesztők számára. Segítségével a különféle iparágakban tevékenykedők kihasználhatják az ipari adatok elemzésének előnyeit, optimalizálhatják működésüket, valamint növelhetik termelékenységüket.

Az ABB svájci–svéd cégcsoport magyarországi vállalata 25 éves működése alatt 50 millió dolláros nyereséget ért el, összesített árbevétele meghaladta a 1,5 milliárd dollárt.

Az ABB az IoTSP (Internet of Things, Services and People) jegyében több mint egy évtizede dolgozik folyamatirányító rendszerek, kommunikációs megoldások, szenzorok és szoftverek kifejlesztésén és tökéletesítésén.  A folyamat eredményeképpen, és az ABB technológiai, iparági és digitális szakértelmén alapulva jött létre az ABB Ability integrált iparágfüggetlen internet platform és felhő infrastruktúra, amellyel az ipar, a közműágazat és az infrastruktúra területén működő vállalkozások kihasználhatják az ipari adatok elemzésének előnyeit. Az ABB digitális megoldásaival az ügyfelek biztonságosan integrálhatják és összesíthetik az adataikat, kombinálhatják őket ipari ágazati adatokkal, „big data” és prediktív elemzéseket hajthatnak végre, ezzel működésüket optimalizálni, valamint termelékenységüket és rugalmasságukat növelni tudják.

Az ABB Ability jelenleg összesen 180-féle digitális megoldást tartalmaz. Az ABB által értékesített termékek több mint a fele szoftver alapú, vagy digitális technológiájú. Az ABB eddig több mint 70 millió összekapcsolt eszközt, 70 000 vezérlőrendszert, és 6000 vállalati szoftver-megoldást telepített.

Az ABB Ability platform megoldásait már nagy számban használják a világ vezető közmű, összeszerelő és szolgáltató vállalatai. Egyebek között olyan vállalatok tartoznak ügyfelek sorába, mint a Shell Oil, a CenterPoint Energy, a Con Edison, a BASF, a Royal Caribbean, a Cargill, a Volvo és a BMW. 

Magyarországon a Paksi Atomerőmű Zrt. használja az ABB által kifejlesztett működési és karbantartási folyamatokat szabályozó Asset Suite szoftvermegoldást, valamint alállomási iránytástechnikai szoftverét (microSCADA) évek óta alkalmazzák a MAVIR Zrt., az ALCOA-Köfém Kft., a BorsodChem Zrt., a Dunaferr Zrt., a nagyobb áramszolgáltatók, valamint a MOL Nyrt. egyes alállomásaiban.

A Richter Gedeon Nyrt. debreceni üzemében teljesen automatizált, integrált és hitelesített termelés- és épület-, egyben környezet-felügyeleti rendszert épített ki. A System 800xA folyamatirányító rendszer teljes körű automatika megoldást ad a Richter számára, amely a termelő egységeken kívül magába foglalja a komplett épület- és energetikai felügyeletet is. Az ABB intelligens szenzora - tessék kattintani!

Az ABB 800xA folyamatirányító rendszerét használják a Richter dorogi üzemében, a MOL Nyrt. tiszaújvárosi telephelyének Olefin I. üzemében, valamint újabban a KALL Ingredients Kft. tiszapüspöki gyárában.

A fejlett és a feltörekvő piacok egyaránt hatalmas beruházásokat valósítanak meg a városi e-mobilitás területén a forgalmi torlódások és az ingázásból eredő környezeti hatásokat csökkentésére. A TOSA ( trolleybus optimisation du système d'alimentation) kezdeményezésével az ABB hozzájárul a teljesen elektromos hajtású buszok (e-buszok) üzemének optimalizálásához, megteremtve ezzel az emissziómentes városi buszközlekedést.  A buszmegállókban kialakított 600 kilowattos töltő 15 másodpercig tölti a jármű fedélzeti akkumulátorait a járműtetőre telepített automatizált csatlakozással. A buszmegállókban történő villámtöltéshez a TOSA rendszer a hagyományos trolbuszoknál jóval kisebb méretű akkumulátorral rendelkezik. A vonal végállomásán már csupán 4-5 percre van szükség ahhoz, hogy az akkumulátorokat teljes kapacitásukig feltöltsék.A technológiát először 2013-ban alkalmazták Genfben, a repteret a kereskedelmi vásárközponttal összekötő útvonalon helyezték üzembe.