Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 11. Az év 132. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739414. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Folyamatosan drágul a tojás

Folyamatosan drágul a tojás
Infovilág

Megkezdődött és várhatóan az év végéig tart az étkezési tojásárak emelkedése a hazai piacon. Az árváltozásokat az év eleji európai madárinfluenza-járvány, illetve a nemrégi fipronilos tojásszennyezési ügy okozza, mert a termelés Európa-szerte visszaesett.

Az év eleji hazai áfacsökkentés révén viszont a magyar fogyasztók a mostani drágulás után darabonként 5–8 forinttal olcsóbban juthatnak majd tojásokhoz, mint a környező országok vásárlói – állítja lapunk kérdésére adott válaszában a Baromfi Termék Tanács (BTT).

Az Európai Unió országaiban és általában földrészünkön, ekként hazánkban is sok tyúkot kellett kivágni – állapítja meg az érdekvédelmi szervezet, ezért az európai tojástermelés csökkent, miáltal megkezdődött az étkezési tojásárak emelkedése.
A budapesti nagybani piac adatai szerint a megbízható termelésből származó, jó minőségű magyar étkezési tojások ára megközelíti, illetve meg is haladja a darabonkénti 40 forintot. A mostani árnövekedés az év végéig kitarthat, és 50–60 forint közötti hazai fogyasztói tojásárak is kialakulhatnak. Az áremelkedés ellenére azonban megállapítható, hogy továbbra is a tojás számít a legolcsóbb fehérjeforrásnak.

A magyar vásárlók számára viszonylag előnyös körülmény alakult ki az étkezési tojás áfájának csökkentése 27-ről 5 százalékra – miként ezt a BTT már évek óta szorgalmazta. Az általános forgalmi adó csökkenése következtében még a drágulás ellenére is nálunk 5–8 forinttal olcsóbb étkezési tojás, mint a környező országokban.

Végezetül a Baromfi Termék Tanács megjegyzi: a tojásdrágulással kapcsolatban további sajtónyilatkozatokat nem kíván tenni.

 

Címkék