Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

...legújabb könyvének bemutatója: Zoknihossz

...legújabb könyvének bemutatója: Zoknihossz
(Tudósítónktól)

Ernyey Béla Zoknihossz című könyvének bemutatója november 7-én délután fél 6-kor kezdődik az Örkény István Könyvesboltban (Budapest, XIII., Szent István krt. 26.) A szerzővel László Ágnes újságíró beszélget. Az eseményen minden érdeklődőt szívesen látnak.

Rendes polgári foglalkozás hiányában színész lettem – mondja magáról nem kevés malíciával a Zoknihossz szerzője, aki polihisztorként sohasem elégedett meg színházi és filmes sikereivel, hanem évtizedek óta folyamatosan ír, gyönyörű házakat épít és szenvedélyesen főz. Princ, a katona-ként lett ismert a magyar tévénézők előtt, és Hölgyválasz című műsorában évekig faggatott híres hölgyeket a férfi–nő-lét kérdéseiről. Életrajzi könyve százötvenezer magyar könyvespolcon kapott helyet, és legendásan stílusos életvitele, hölgyimádata okán sok magyar férfi példaképévé vált.

„A nő mindig is a legfontosabb volt az életemben, és meg is tettem érte mindent, ami megtehető. Néha még azt is, ami nem… – állítja mosolyogva, és hozzáteszi: Lehet, hogy a férfi a teremtés koronája, de az ékkő benne mégiscsak a Nő.”

A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után kilenc évig a Vígszínház tagja, klasszikus és modern darabokban játszik, lemezeket készít, majd a Theater an der Wien, a kontinens legrangosabb musicalszínháza szerződteti, ahol számos címszerep és főszerep eljátszása nyomán a bécsi közönség kedvence lesz.

Olyan világhírű rendezőkkel dolgozik együtt, mint Bob Fosse és David Hemmings, partnerei között megtalálható az excentrikus énekes, David Bowie is. Párizsban az örök díva, Marlene Dietrich utolsó filmes játszótársa a Just a gigolo című filmben.

„A változások sosem alakítottak át, inkább a saját alakulásaim hozták a változásokat. Mivel a sorsomat mindig magam irányítottam, ’szabadúszóként’ a sikert és a kudarcot is magamnak köszönhettem.” Vallja, hogy a tradíció fontosságát, a változtatás szükségének felismerését és a stílust odafigyeléssel, alázattal és egy kis segítséggel bárki elsajátíthatja.

Ernyey Béla ezen a buktatókkal teli terepen nyújt most segítő kezet az útkeresőknek… "Ezen az intim hangulatú, megsárgult képen nagyapámmal vagyok látható, az úri osztályt érintő hosszas vidéki kényszerpihenőnk egy meghitt pillanatában. Nézzék csak meg ezt a talpig gentlemant, ezt a tartást!

A pompás öltönyt, a kamáslit, a díszzsebkendőt és a csináltatott cipőt, mely kellékek finoman fogalmazva is anakronisztikusan hathattak a magyar ugar ötvenes évekbeli népi demokratikus stílustalanságában. Egy úr, a pokolban is úr – ez volt a kedvenc szavajárása és ehhez a mondatához haláláig hű maradt. Tőle tanultam, hogy a származás, de még a legjobb neveltetés sem tesz valakit automatikusan értékes emberré. Ha belső tartásunk, saját igényességünk nem diktál az átlagtól eltérő érzékenységet, környezetünk hamar felismeri valódi énünket és kinő minket, mint gyerek a kabátot."

De mi is ez a gyakran emlegetett úriemberség? Egyáltalán, mit jelent a stílus, a jó modor, hol tanulható meg és hogyan kell alkalmazni az életben? Felgyorsult világunkban van-e még egyáltalán szükség a régi értelemben vett lovagiasságra, egy hölgy tenyéren hordására? Ezekre, és az ízlést, divatot, ármányt és szerelmet érintő ezer más kérdésre próbálok választ adni ebben a könyvben – amely bár klasszikus férfiolvasmány, mégis nőkről és a nőknek is szól…

Ernyey Béla eddig megjelent könyvei: Az álmok veszélyes dolgok; Träume sind gefährlich; Hölgyválaszaim; Curva pericolosa; Sznobbarométer; Tapadós tangó; A P@si; Ünnepek és hétköznapok.