Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Terrortámadás New Yorkban: nyolc halott, sebesültek

Terrortámadás New Yorkban: nyolc halott, sebesültek
Barát Tamás (New York)

Ma délután helyi idő szerint három óra körül terrortámadás történt New Yorkban: nem messze a World Trade Center 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban megsemmisült ikertornyok helyétől, ahol a Freedom Tower épületegyüttest létesítették: egy kis teherautó felhajtott a kerékpárútra, ott több embert elgázolt, s belecsapódott egy iskolabuszba.

A rendőrség beszámolója szerint a New York-i West Side Highway (ami New York egyik legforgalmasabb útja), a Chambers Street, a Houston Street és West Street közelében történt az eset. A környékről tudni kell, hogy ez talán az egész világ, de mindenesetre New York-i pénzügyi központja. Nem messze van a New York-i Tőzsde épülete, s számos közismert irodaház is itt található.

A rendőrség beszámolója szerint az autó vezetője a gázolás után kiszállt a kis teherautóból, majd megpróbált elfutni két, fegyvernek látszó tárggyal. A rendőrségi beszámoló arról is hírt adott, hogy a rendőrök az elkövetőt lábon lőtték.

Egy szemtanú szerint az elkövető „Allah Akbar!”-t („Isten a leghatalmasabb”) kiáltott. Több szemtanú is azt állította, hogy a férfinél fegyver van. A rendőrség szerint a 29 éves elkövetőt őrizetbe vette és kórházba szállította.

A twitteren megjelent egy felvétel, amely a bicikliúton készült a terrorakciót követően. Egy másik – amatőr – felvételen az is látható volt, ahogyan a rendőrök egy férfit elfognak.

A történtekről tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy legalább hat halott és mintegy 15 sérültje van a terrortámadásnak. A rendőrség vizsgálatot folytat az ügyben. Miközben ezt a tudósítást írom hallom a televízióban, hogy a halottak száma sajnos már nyolcra emelkedett.

Bill de Blasio, New York polgármestere azt kérte New York lakosságától, hogy ha bármi gyanúsat észlel, akkor azt azonnal jelentse a rendőrségnek. Ezt a felhívást a New York-i televízióállomások többször is megismételték.

A New York-i rendőrség bejelentette, hogy a következő órákban és napokban megerősítik a köztéri rendőri jelenlétet.

A tudósítás illusztrációja az egyik tv-csatorna felvétele, jól mutatja, hogy a környéket a rendőrség, a tűzoltóság, a hatóságok lezárták, és arra kérték a lakosságot, hogy a lehetőségek szerint kerüljék el a környéket. Ez valóságban nagyon nehéz, mivel a mai a halloween estéje. Ez pedig New Yorkban a bulik ideje. A sajtótéjékoztatón elhangzott, hogy a halloweenre tervezett eseményeket a terror eseménytől függetlenül megtartják.