Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Okostelefon kontra fényképezőgép

Okostelefon kontra fényképezőgép
Barát Tamás (New York)

A világ talán legnagyobb fotós seregszemléje, a Photo Plus Expo és konferencia zárult a hétvégén New Yorkban. A fényképezés szerelmesei – profik és amatőrök – töltötték meg a világváros Javits Centerét, hogy megismerjék az elképesztő gyorsasággal fejlődő iparág újdonságait, meghallgassák a szakmai konferenciák előadóit, továbbá részt vegyenek a „gyorstalpaló” továbbképzéseken.

A PhotoPlus minden évben a legnagyobb észak-amerikai fotográfiai konferencia, ahol a gyártók bemutatják a legmodernebb technológiákat, termékeiket és híres fotósok és filmesek osztják meg titkaikat az érdeklődőkkel.

A mindenekelőtt szakmai rendezvénysorozaton külön szekciókban tárgyalták meg a világ legjobb szakértői az üzleti élet, a marketing, a hirdetések, a fotós újságírás, a képszerkesztés, a fotóművészet, a világítás, a videózás, a virtuális valóság, a portréfotózás, a fotó-utómunkálatok (retusálás), az idegenforgalmi, a tájkép-, sőt az esküvő fotózás szakmai részleteit. Voltak persze a hobbifényképészek, az amatőr fotósok számára is érdekes bemutatók, ismeretterjesztő előadások éppúgy, mint mesterkurzusok a profiknak.

Azoknak pedig, akik egy-egy konkrét témára, területre szerettek volna koncentrálni, egész napos, intenzív oktatást szerveztek a rendezők a többi között a Magyarországon kedvelt Photoshop programról, a Lightroomról, a képmegvilágítás, a képszerkesztés témaköreiben. – Az egyik megvilágítás-tanfolyam hallgatói megtanulhatták: miként lehet egyetlen, meglehetősen gyenge fényforrás meg egy borosüveg (!) segítségével egyedi hatásokat elérni a portréfényképezésben.

Sokan jelentkeztek a fotós sétákra, amelyek részvevői kipróbálhatták a legújabb felszereléseket, miközben New York utcáit használták háttérként.

A PhotoPlus 2017 kiállításon 200-nál több kiállító (mindenekelőtt természetesen a világ nagy fényképezőgép- és kellékgyártói, a Nikon, a Panasonic, a Zeiss, HP, Canon stb.) mutatták be újdonságikat, a masinák mellett a különleges lencserendszereket, szoftvereket, nyomtatókat, fotoriporterek munkáját megkönnyítő állványokat, öveket, táskákat.

A látványos New York-i eseménysorozat egyik fő üzenete az volt, hogy a jövő a „folytonfotózásé”, miután ma már csaknem mindenkinek van fényképezőgépe – okostelefonja formájában. E masinák többsége fölülmúlja a hagyományos, amatőr fényképezőgépek tudását. Számos okostelefon egymagában képes panorámaképek készítésére, amire az amatőr fényképezőgépek önmagukban nem, csupán számítógép segítségével, drága szoftverek használatával képesek.

Az okostelefonok képesek a képek azonnali megosztására a közösségi média oldalain. Ezért a fényképezőgép-gyártók a fejlesztéseikkel mindinkább a hivatásos fényképészeket igyekeznek kiszolgálni.

A fotózás új utakon jár – derült ki a szakmai konferenciákon, ahol új fogalmakkal is megismerkedhetett a közönség. Az egyik ilyen a shreditor, amely három angol szó betűiből jött létre: shoot, produce, edit. A shreditor valójában egy új foglalkozás, művelője egy személyben fényképész/operatőr, producer és szerkesztő. E munkafolyamatokat nemrég egész csapatok végezték

Egy magyar származású amerikai professzorral, Bárdos Károllyal beszélgetvén megtudtam: a „shreditorságot”, az álló- és mozgókép mindenesi feladatkörét az okostelefonokkal készítendő alkotások iránti igény hozta létre. Ma már nemzetközi filmfesztiválokat (mindenekelőtt Indiában) is rendeznek, amelyeken az okostelefonokkal készített videoalkotásokat mutatják be, versenyeztetik.

A shreditorok által készített videofilmek bemutatóján számos olyant láthatott a konferencia közönsége, amelyre nemrég azt mondhattuk volna, hogy „spot”, azaz reklámfilm. Ez a kifejezés is változóban van. Hiszen ezek a kisfilmek beágyazódnak a közösségi médiába, bár az is igaz, hogy ettől még még hirdetések maradnak.

A New York-i rendezvényen bemutatott filmek érdekessége volt, hogy nem történeteket meséltek el, hanem hangulatot, életérzéseket mutattak be. Engem megragadott Andrew Fingerman előadása. Szerinte a közfigyelem felkeltése egyre nehezebb. Fingerman, a PhotoShelter vezérigazgatója a „Disturbance Age of Building Audience” című előadásában elmagyarázta, hogy az ügyfelek „elképesztően elfoglaltnak” tekintik magukat részben azért, mert figyelmüket elsősorban az Instagram, a Facebook és más közösségi média oldalak kötik le.

Számos ügyfél nem válaszol a telefonhívásokra és sokszor még az e-mailejeit sem olvassa el. Erre oda kell figyelni annak, aki szeretne sikeresen kommunikálni ügyfeleivel. Sok közülük ugyanis a „közösségimédia-függő” személy. Tehát a közleményeket ennek figyelembe vételével kell közreadni.

A szakember számos jó tanácsot adott hallgatóságának. Szerinte a közönség a “bizalomra és hitelességre épít”. Ehhez pedig egyik legfontosabb tanácsa az volt, hogy “Legyél szakértő!”, a sikeres személyiség ugyanis igyekszik egy-egy szűkebben vett területre koncentrálni. Példaként azt a fotóst említette, aki a galambfotózásra szakosodott, és ezáltal vált sikeres fotográfussá.

Fingerman nagy híve a „megosztásnak”, amelyhez a legjobb felület az Instagram és a Facebook, mert általuk egy-egy fotósra irányítható a közfigyelem, miközben elmondja a képei mögött rejlő történetet, emiatt egyre több a követője. Pete Souza, Barack Obama elnökségének fotósa nem csupán a képeket, hanem a hozzájuk tartozó történeteket is megosztotta a nagyvilággal.

Az okostelefonok miatt bezárja kínai gyárát a Nikon

(Haszon-hírek, 2017. 10. 31., 05:11) Bezárja Kínában működő üzemét a világhírű Nikon fényképezőgép-gyártó. A japán cég azért volt kénytelen így dönteni, mert a kamerával ellátott okostelefonok elterjedésével látványosan csökken a digitális fényképezőgépek iránti kereslet. A gyárbezárás 53 millió eurójába kerül a vállalatnak, és 2300 dolgozó elbocsátásával jár. Japánban és Thaiföldön továbbra is gyárt fényképezőgépeket a Nikon, amely megpróbálja kiterjeszteni üzleti tevékenységét. Erre szüksége is van, ugyanis profitja az üzleti év első felében 40 százalékkal csökkent.

Címkék