Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Harmincezermillió euró tudományra, kutatásra, újításra

Harmincezermillió euró tudományra, kutatásra, újításra
Infovilág

Az Európai Bizottság ma bejelentette, mire fordítja majd a „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram költségvetéséből rendelkezésre álló 30 milliárd eurót 2018–20 között. A bejelentés szerint 2,7 milliárd euró jut majd az Európai Innovációs Tanács működésének megkezdésére, előmozdítandó a magas kockázattal járó, azonban magas megtérülést ígérő innovációt.


A Horizont 2020 az EU legnagyobb szabású kutatási és innovációs keretprogramja, melynek hétéves (2014–20) költségvetése 77 milliárd euró. A program a kiváló európai tudományos tevékenységet hivatott segíteni, és már több nagyszabású tudományos áttöréshez, így pl. a naprendszerünkön kívüli bolygók és a gravitációs hullámok felfedezéséhez is hozzájárult.

A következő három évben a Bizottság arra törekszik, hogy az általa nyújtott kutatási támogatás erőteljesebb hatást fejtsen ki. Evégett kevesebb területre összpontosítja majd a finanszírozást, és a forrásokat arra fordítja, hogy kritikus fontosságú területeken érjen el haladást.
A 2018–20-ra szóló munkaprogram kiemelt témakörei:

  • alacsony szén-dioxid-kibocsátás és alkalmazkodás az éghajlatváltozás hatásaihoz: 3,3 milliárd €
  • körforgásos gazdaság: 1 milliárd €
  • az európai ipar és szolgáltatások digitalizálása és átalakítása: 1,7 milliárd €
  • biztonsági unió: 1 milliárd €
  • migráció: 200 millió €

Az egymással összefüggő területeket felölelő, tiszta energiákat előmozdító kezdeményezésekre 2,2 milliárd eurót különítenek el. A négy érintett témakör: megújuló energiaforrások, energiatakarékos épületek, elektromos közlekedés és energiatárolás, ideértve az elektromos akkumulátorok következő generációjának európai kifejlesztéséhez és gyártásához nyújtandó 200 millió eurós támogatást.
A Horizont 2020 az áttörést hozó, piacteremtő innováció előmozdítását fogja előtérbe helyezni, emellett azonban az alapkutatás fellendítésére, a nemzetközi együttműködés elmélyítésére és a kiváló teljesítmény térnyerésének segítésére is tetemes forrásokat fordít majd. (Bővebben minderről itt olvashat.)

A „Horizont 2020” keretprogram 2018–2020. évi munkaprogramja

Európai Innovációs Tanács

A migrációs kihívások kezelésére irányuló kutatások

Országokra vonalkozó adatlapok

A Horizont 2020 honlapja

Pályázati lehetőségek