Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Cisco Hálózati Akadémia: 20 év alatt 14 ezer magyar hallgató

Cisco Hálózati Akadémia: 20 év alatt 14 ezer magyar hallgató
(Tudósítónktól)

Magyarország kilenc helyet javított a versenyképességi rangsorban, ami főként a technológiai fejlesztéseknek és a lakossági internethasználat bővülésének köszönhető – derül ki a World Economic Forum (WEF) legfrissebb jelentéséből. A WEF a versenyképességet rontó tényezők között első helyen a nem megfelelően képzett munkaerőt említi.

Hazánkban az IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) adatai szerint tavaly 22 ezer informatikus hiányzott, a szakemberhiány azonban nem csupán Magyarország számára égető: kutatások szerint az informatikai vezetők (CIO) kétharmada attól tart, hogy a szakemberhiány miatt vállalata nem lesz képes lépést tartani a technológiai változásokkal.

Éppen ezért a múlt években számos technológiai nagyvállalat indított saját képzési programot, illetve lépett partnerségre oktatási intézményekkel. Húszéves múltja, elterjedtsége, valamint a tananyag ingyenessége miatt közülük kiemelkedik a Cisco Hálózati Akadémia.

A múlt héten Abu Dzabiban zajlott a szakmák világbajnoksága, a WorldSkills. A szakmai kiválóságot és tehetséget mérő versenyen Varga Ákos bronzérmes lett az IT hálózati rendszerüzemeltető kategóriában. Varga Ákos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökinformatikus hallgatója a Cisco Hálózati Akadémián – a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában folytatott tanulmányai mellett – kezdett foglalkozni az informatikai hálózatokkal. A 14 hónapos felkészülésben Csőke János, a 2012-i EuroSkills verseny aranyérme segített neki.

Az 1947 óta kétévenként rendezett vetélkedőn 51 szakmában mintegy 60 ország 1300 versenyzője indult. A WorldSkills versenyprogramja a legkülönbözőbb iparági területeken méri meg a 23 évesnél fiatalabbak képességeit. A minapi versenyen 20 magyar induló 19 szakmában versenyzett, az IT hálózati rendszerüzemeltető mellett például festő, szakács, pincér, cukrász, virágkötő, épületasztalos, bútorasztalos, ács, fodrász, web-fejlesztő kategóriában; a mechatronika versenyen kétfős magyar csapat képviselte hazánkat. A WorldSkills alapvető célja, hogy az egész világban bemutassa és támogassa a különféle szakmunkák fiatal tehetségeit, valamint hangsúlyozza a szakirányú tehetséggondozás fontosságát. A szakmák Európa-bajnokságát, az EuroSkills-t jövőre hazánkban rendezik.

A Cisco előrejelzése szerint a következő években a digitalizáció gőzerővel formálja át a vállalkozások és a használók életét egyaránt. Az IoT, azaz a dolgok internete az ipari alkalmazások mellett olyan területeken fog terjedni, mint a hálózatba kapcsolt otthonok, egészségügyi alkalmazások, okosautók. A hálózatok minden eddiginél fontosabbak, ugyanakkor sosem voltak még ekkora terhelés alatt, nem is beszélve az informatikai szakemberhiányról. A múlt években számos technológiai nagyvállalat szervezett saját képzési programot, illetve lépett partnerségre oktatási intézményekkel. Húszéves múltja, elterjedtsége, valamint azért, mert a tananyag ingyenes, kiemelkedik a Cisco Hálózati Akadémia. Működésének két évtizede alatt világszerte mintegy 7 millió, Magyarországon pedig mintegy 40 ezer diák vett részt az akadémia kurzusain. Itthon jelenleg 150 közép- és felsőfokú oktatási intézményben nyújt elméleti és gyakorlati képzést a jövő informatikusainak.

Az előző tanévben az akadémiai program fontos mérföldkőhöz érkezett: a hálózatépítő szoftvert, amit a Cisco eredetileg az akadémiák számára fejlesztett, a szakmai informatikai érettségihez is felhasználták. A Cisco Hálózati Akadémia képviselői éppen egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy az akadémiai programhoz kifejlesztett Cisco Packet Tracer szoftver fontos szerepet kapott az idén első szakmai informatika érettségin. A megmérettetésen a szoftver jól teljesített: a program segítségével 3500 diák vizsgázott sikeresen.

A program tehát jól teljesített a vizsgakörnyezetben, remekül helyettesítette a hálózati eszközöket a felmérés idejére, amelyeknek kiépítése ennyi helyszínen tetemes költség és hosszú idő lett volna. Fontos szempont, hogy a programot nem csupán a vizsgákhoz, hanem a tanulás és felkészülés közben is használhatták a diákok. A programhoz fejlesztett szakmai tartalom az ipari szabványokhoz igazodik és folyamatosan frissül, így a diákok naprakész, hasznos tudást kapnak az oktatás közben.

A digitalizáció terjedését segítő hálózatok és a kapcsolódó informatikai infrastruktúra üzemeltetéséhez képzett szakemberek szükségesek, akik iránt hatalmas igény mutatkozik szerte a világon. A felmérések szerint Európában legalább egymillió, Magyarországon pedig több mint húszezer informatikai szakemberre lenne szükség.

Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója kijelentette: „Naponta találkozunk az informatikai szakemberhiányra vonatkozó becslésekkel, ugyanakkor a probléma csupán számokban nem fejezhető ki. A valódi kérdés: milyen tudással, képességekkel kell rendelkezniük a jövő informatikusainak? Bár dolgozunk azon, hogy a hálózatokat automatizáljuk, ez nem helyettesíti a szakembereket. A manuális folyamatok helyett egyre komplexebb digitalizációs feladatokat kell megoldaniuk. Ehhez kell az a hálózati tudás és készség, amelyet az akadémia ad. Átfogó problémákat megértő és megoldó szakemberekre van szükség, akik vállalkozói szemlélettel állnak hozzá feladataikhoz”.

A Cisco 1997-ben hozta létre világméretű eLearning programját, amelyben jelenleg több mint 170 ország oktatási intézményei és non-profit szervezetei vesznek részt. Egymillió hallgatójával a Cisco Hálózati Akadémia a világ legnagyobb virtuális osztályterme.

Magyarországra az elsők között jutott el a Cisco Hálózati Akadémia, sőt, a magyar volt a harmadik idegen nyelv, amelyen megírták. Az utóbbi években a résztvevők száma 10–30 százalékkal növekedett évente, jelenleg 150 oktatási intézmény több mint 14 ezer diákja tanul az akadémia képzésein. Húsz év alatt kereken 40 ezer diák vett részt a programban, amelynek tananyaga az ipar igényeihez igazodva 3-4 évente teljesen megújul.

A magyarországi Cisco Hálózati Akadémia rendszer központjaként működő HTTP Alapítvány célja a piacképes informatikai szaktudás lehető legszélesebb körben történő elterjesztése. A „Premier Plus” minősítésű HTTP Alapítvány a világ 20 legjobb akadémiai támogatóközpontja közé tartozik, diákjai látványos sikereket értek el informatikai világversenyeken.