Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Paks–II: a pécsi bíróság elutasította az érdemi vitát a környezetvédelmi engedélyről

Paks–II: a pécsi bíróság elutasította az érdemi vitát a környezetvédelmi engedélyről
Infovilág

A Pécsi Törvényszék ma közölte, hogy elutasította a Greenpeace és az Energiaklub keresetét, amit a tervezett új paksi atomerőművi blokkok megvalósításához szükséges környezetvédelmi engedély ellen nyújtottak be. A döntéssel ellehetetlenült az, hogy magyar bíróság előtt folyhasson vita és születhessen döntés a Paks–II beruházás súlyos hiányosságokkal teli környezetvédelmi engedélyéről. Ez társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontból is súlyosan érinti minden magyar ember jövőjét az egész 21. században.

A Greenpeace Magyarország és az Energiaklub a sajtóból értesült arról, hogy a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, mint elsőfokú bíróság, formai okokra hivatkozva elutasította a két zöld szervezet Paks–II környezeti hatásvizsgálati eljárásával kapcsolatos keresetlevelét. A bíróság a végzésével nem vette figyelembe, hogy a kereset a környezet védelmére hivatott jogszabályok megtartását kívánta előmozdítani, és ezért a keresetet az alkotmányos jogok védelmeként, közérdek-védelemként kellett volna értelmeznie. 

Az Energiaklub és a Greenpeace álláspontja szerint a Törvényszék mai döntése méltánytalan és megalapozatlan.  A két zöld szervezet az idén bírósághoz fordult a Paks–II beruházás környezetvédelmi engedélye kiadásának hiányosságai és megalapozatlansága miatt. Az elutasító határozat kizárja mindkét környezetvédelmi szervezetet Magyarország 21. századi jövőjére súlyos hibákkal terhelt környezeti engedélyezési eljárás jogi felülvizsgálatából. 
 
„A keresetünk elutasításával továbbra is rendezetlen marad a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének sorsa, egy esetleges paksi baleset esetén nincs megnyugtató válasz a lakosság védelmére, és nem születtek megfelelő garanciák a Duna védelmére sem” – mondta Orbán Gábor, az Energiaklub ügyvezető igazgatója.
 
Az Energiaklub Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatja a küzdelmet, mert a környezetvédelmi engedélyt kiadó hatóság olyan súlyos problémákat hagyott figyelmen kívül, amelyek a környezet és a magyar lakosság biztonságát is veszélyeztetik.

Energiatermelő vihar

(Haszon hírek, 2017. 10. 31., 05:11) A szeles idő miatt a hétvégén rekordot döntött a német szélfarmok energiatermelése, a megtermelt áram mennyisége meghaladta a 39 ezer megawattot. Ennyit nagyjából negyven atomreaktor képes megtermelni. Emiatt viszont negatívba csaptak át az áramárak. Ilyenkor a szolgáltatók inkább fizetnek a fogyasztóknak – vagyis levonnak egy bizonyos összeget a havi számlájukból –, hogy több elektromos energiát fogyasszanak. Mivel a megtermelt többletet sem tárolni, sem exportálni nem tudják, az extra fogyasztás nélkül kénytelenek lennének bizonyos áramtermelő egységeket leállítani. A megújuló energia legnagyobb problémája, hogy nem lehet az energiát tárolni, és vezetékek hiányában nem lehet eljuttatni a déli országrészekbe.