Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rendőri erőszak a békés lengyel tüntetések ellen

Rendőri erőszak a békés lengyel tüntetések ellen

A lengyel kormány erőszakosan lép fel a békés tüntetők ellen, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy eltántorítsa az embereket a további tüntetésektől – számol be az Amnesty International egy ma közzétett jelentésben.

A Lengyelország: az utcákon az emberi jogokért című jelentésből kiderül, hogy a hatóságok megfigyelés alatt tartják, zaklatják és üldözik a tüntetőket azért, hogy feloszlassák, illetve megelőzzék a tömegtüntetéseket. Tavaly óta ezrek vonultak utcára, hogy békésen tiltakozzanak az elnyomó jogszabályok, köztük a nők jogaival kapcsolatos törvények és a jogállamiságot veszélyeztető törvényjavaslatok ellen.

„Ahogy a lengyel kormány egyre szigorúbb ellenőrzés alatt tartja az igazságszolgáltatást, úgy növekszik a társadalmi ellenállás. A kormány azonban minden tőle telhetőt megtesz, hogy megakadályozza a tüntetéseket. A rendőrség megfigyeli, zaklatja, sőt, üldözi a tüntetőket pusztán azért, mert kimondják, amit gondolnak” – mondta Barbora Černušáková, az Amnesty International Lengyelország-szakértője

„Mind az ENSZ, mind az EU sietett elismerni: az, hogy a lengyel elnök megvétózta az igazságszolgáltatás függetlenségét megszüntető törvényjavaslatot, nagyban a tömegtüntetéseknek köszönhető. Ezeknek a tüntetőknek most még inkább szükségük van a nemzetközi közösség támogatására a folytatódó küzdelemben.”

Személyek elleni fenyegetések

Júliusban Lengyelország több mint 50 városában tüntetők ezrei közösen álltak ki az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető kormányjavaslatok ellen. A rezsim erre különféle rendőri intézkedésekkel válaszolt a békés tüntetők ellen, valamint megsértette a szólásszabadságukat és a gyülekezési jogukat.

A nagy létszámú rendőri egységek fémkerítéseket is emeltek, hogy a varsói parlamenttől távol és látótávolságon kívül tartsák a tüntetőket. Rendőrök százai járőröztek naponta a környéken, és próbálták fizikailag megakadályozni az emberek gyülekezését, egyebek között úgy, hogy körülvették vagy más módon kordában tartották őket – ezt a módszert „kettlingnek” nevezik. Kordonnal zárták le utcákat, és szóban és fizikailag is fenyegették a tüntetőket.

Július 18-án éjjel egy Klementyna nevű nő az egyik kivezető úton fényképezte a tüntetéseket. Állítása szerint a rendőrök fizikailag bántalmazták: „Én csak álltam ott, amikor az egyik rendőr bármiféle előzetes figyelmeztetés nélkül megragadott, és nekilökött egy közlekedési lámpa oszlopának. Arcon vágott. Nem álltam ellen… Ezután még több rendőr érkezett a helyszínre, teljesen eltorlaszolta az utcát, engem is odaterelt."

A rendőrség később azt állította a médiának, hogy Klementyna semmivel sem tudja bizonyítani az állítólagos rendőri túlkapást.

Egyes tüntetések előnyben

A keménykezű rendőri taktikák mellett az új törvények is igazságtalanul tovább szigorítják a békés gyülekezéshez való jogot. Tavaly decemberben a lengyel parlament elfogadta a korlátozó jellegű gyülekezési törvényt, amely a „ciklikus tüntetéseket” részesíti előnyben. Ezek olyan tüntetések, amelyeket ugyanazok az emberek ugyanazon a helyen, évente többször szerveznek. Az idén a varsói kormány ily módon előnyben részesített egy kormánypárti menetet, amely a Lech Kaczyński akkori elnök mellett 95 másik ember életét követelő 2010-i, szmolenszki repülőgép-szerencsétlenségről emlékezett meg – mindezt más békés gyülekezések kárára és a nemzetközi emberi jog közvetlen megsértésével.

Az alternatív tüntetések tilalma ellenére a békés tüntetők az idén továbbra is havonta tartottak ellentüntetéseket. Több tucat tüntetőt állítottak bíróság elé kisebb vádakkal, például „a jogos gyülekezés akadályozása”, illetve bűncselekmények, például „egyházi törvény rosszindulatú akadályozása” vádjával, mivel a havonta megrendezett kormánypárti felvonulást vallási menetnek nevezték.

Félelem a levegőben

Lengyelországban a tüntetőknek egyéb akadályokkal is szembe kell nézniük, ha a korlátozó törvények elleni tiltakozásuknak hangot akarnak adni. A békés tüntetések fizikai megakadályozása mellett a hatóságok a tüntetőket intenzív felügyelet és megfigyelés alá vonja, egyebek között követik őket, bemennek a lakásukra. Sokukat meg is vádolták, és bírósági eljárást indítottak ellenük.

„A lengyel kormány megpróbálja megfélemlíteni azokat, akik békésen szeretnének tüntetni” – mondta Barbora Černušáková.

Egy egyetemi hallgató, akit a „médiaszabadság korlátozásával” vádoltak, amiért hangosan tüntetett egy közterületről tudósító újságíró mellett 2016 decemberében, azt mondta az Amnesty Internationalnek: „Egyértelműen meg akarják félemlíteni az embereket, hogy ne tüntessenek.”

„Az, hogy a békés tüntetőket kriminalizálhatják pusztán azért, mert a szólásszabadsághoz és a békés gyülekezéshez való jogukat gyakorolják, sötét képet fest a mai Lengyelországról. Ezek a kisstílű és bosszúvágyó vádak híven tükrözik a civil társadalom számára biztosított zsugorodó teret, és azonnal ejteni kell őket” – mondta Černušáková.

A lengyel államfő, miután megvétózta az igazságszolgáltatás reformjára vonatkozó vitatott parlamenti javaslatot, 2017. szeptember végén előterjesztette a saját javaslatait. A tüntetések bármikor újra kezdődhetnek, amint ezek a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlensége szempontjából aggasztó törvényjavaslatok megjelennek a parlament napirendjén.