Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Koncertek, performance és védőbeszéd – születésnapi fesztivál a Gödörben

Koncertek, performance és védőbeszéd – születésnapi fesztivál a Gödörben
(Munkatársunktól)

Éppen másfél évtizeddel ezelőtt, 2002 októberében szólalt meg az első gitárhang a Gödör Klubban – még a pest-belvárosi Erzsébet téren. Azóta sok minden történt, a klub rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül, költöznie is kellett, de létezik és most születésnapi mulatságra hívja a közönségét október 26–29. között.

Müller Péter Sziámi And Friends

A szervezők igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy sokszínű legyen. A fesztivál október 26-án este irodalmi programmal kezdődik a Spicc stúdióban. Nagy Gabriella íróval Üvegház című könyvéről és készülő regényéről Csontos Erika irodalomkritikus beszélget. Sorozatszerkesztő, házigazda: Bárdos Deák Ági. Az „Ajánlom a könyvedet” programot követően, a Kaláka együttes verskoncertje lesz hallható a Gödör Klubban.

Havonta kétszer, csütörtökönként Belvárosi Táncház néven várják a táncolni vágyó közönséget. Hiányt megszüntető programról van szó, mivel az apró folkkocsmák és a művelődési házak néptánc-tanfolyamai mellett eddig hiányzott a belvárosi kulturális életből egy igazi, nagyszabású táncház.

Október 27-én este 6-kor a „Beugrik, csak nem esik le” című kiállítás záróeseményére kerül sor. A kiállításon Gajzágó Donáta és Kovács Lola, valamint Kovács Tamás installáció, festmény, print, grafika, mozgókép munkái láthatók.

A Gödör Klubot 15 évvel ezelőtt a Sziámi koncertje nyitotta meg. Ezért (is) az éppen új nagylemezén dolgozó Müller Péter Sziámi And Friends együttes koncertje lesz az október 27-i péntek egyik fő attrakciója. A zenekar derűsen és merészen termékeny, innovatív, ugyanakkor szigorúan és lazán hagyományőrző alkotócsoport.

Az est második, nem kevésbé fontos fellépője a Korai Öröm zenekar lesz. Tagjai a születésnapra egy különleges, retrospektív koncerttel készülnek, azaz a legjobb szerzeményeiket idézik fel. A két koncert között Grecsó Zoltán: Vizes című performansza látható.

Szombaton, október 28-án a szervezők időutazásra invitálják a közönséget, a ’80-as évek underground zenéivel. Legendás zenekarok dalai elevenednek meg: a Kontroll Csoport számait az Ági és Fiúk az eredeti Kontroll-tagok közreműködésével adja elő. A Balaton együttes hazánk egyik legautentikusabb, ma is működő underground zenekara is fellép. Víg Mihály, a zenekar vezetője, dalszerzője az idén 60 éves. Az A.E. Bizottság dalait az ef Zámbó Happy Dead Band kelti életre. A klubban ennek a zenei világnak nagyon erős hagyománya van, és ezt a tradíciót fontosnak tartják és őrzik.

Október 29-én Platón: Szókratész védőbeszédét láthatja a közönség Jordán Tamás előadásában. A mai, hétköznapi öltözetben elmondott beszéd, amelynek bírái, az athéni bírák maguk a nézők, egy olyan erkölcsi normát kíván felmutatni, mely kiveszőben van. Helytállásról van szó, az „ügyekhez” való ragaszkodásról, arról, hogy az „erény és igazságosság” fontosabb, mint a pénz.