Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nincs a Fehér Ház várólistáján Orbán

Nincs a Fehér Ház várólistáján Orbán

Az Európai Zsidó Kongresszus közleményben gratulált az új osztrák kancellárnak, és arra szólította fel a választásokon nyert néppárti Sebastian Kurzot, hogy ne lépjen koalícióra a szélsőjobbos Szabadság Párttal – írta szinte azonnal a friss előzetes eredmények ismeretében az Israel National News.

Mosche Kantor úgy fogalmaz, egy olyan platformnak a vezetője, amely xenofób és intoleráns, célkeresztbe veszi a menekülteket, nem kaphat széket a kormány asztalánál. Hasonló véleményt juttatott el Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke is Kurznak, figyelmeztetve az erősödő rasszizmusra, hogy nincs helye a kormányban náci múltból építkező pártnak, mint ahogy a német AfD-nek sem, a francia Nemzeti Frontnak vagy majd a magyar Jobbiknak sem. A cikk kitér arra is, hogy miközben Kurz menekültellenes retorikája a kampányban központi szerepet kapott, 2015-ben Ausztria egyike volt azon országoknak, amely a legtöbb menekültet fogadott be. Egyébiránt mintegy 9000 zsidó élhet Ausztriában, ami a lakosság 0,1%-a.

A Politico is a menekültválsággal magyarázza a szélsőjobb és általában a jobboldal előretörését az európai választásokon, ami trend lehet a következő időszakban, és hatását érezteti szerte Európában. Mint ahogy látjuk ennek jeleit Orbán Viktor Magyarországán, és a lengyel Jog és Igazságosság pártjának megerősödésében is. Ráadásul Kurz és pártja hozzájuk hasonlóan euro-szkeptikus, és hajlik a Visegrádi Négyek politikája felé. Szinte normává vált a kontinensen a populisták győzelme. (Kép: Sean Gallup/Getty Images)

A magyar Figyelő cikke, majd a Breitbart News után a  kanadai Hungarian Free Press esélytelennek látja, hogy Donald Trump fogadná a Fehér Házban Orbán Viktort a megbízólevelét frissen átvett Szabó László washingtoni nagykövet minden igyekezete ellenére. Nem egyedül, hanem 11 másik új nagykövettel együtt fogadta az amerikai elnök Szabót. A cikk szerzője szerint aligha mondott mást Trump a többi miniszterelnökről, mint Orbánról, azaz hogy erős és bátor vezető.

Nem erősítette meg a Fehér Ház, hogy a várólistáján lenne Orbán Viktor a közeli jövőben. Trump pedig gyűlöli, ha személyes beszélgetéseket szivárogtatnak ki a médiának, különösen akkor, ha azok hamisak. Szabó diplomáciai baklövést követett el.

A Nagy-Britanniában magyar szülők gyerekeként született Fischer Tibor a brit irodalmi élet ismert alakja, aki gyakran ír – általában támogató – cikkeket Orbánról és kormányáról. Legutóbb Paul Lendvai friss könyve alapján elemezte a magyar belpolitikai helyzetet a The Spectatorban. Fogatlan az ellenzék – írja, amelyik diktátornak nevezi a magyar miniszterelnököt, aki azonban csak szócsatát vív, s messze van a diktátorságtól. A korábbiaknál azonban kritikusabb Orbánnal szemben, noha Lendvait bírálva szerinte Orbán hatalma nem határtalan, mert az ellenzék kritizálhatja, vannak még választások és előfordul, hogy a bíróság nekimegy a kormánynak. Nem kétli, hogy gyakran hasonlítják Caligulához, s tényleg úgy néz ki, mintha minden megrezzenő bokor mögött Sorost látná.

Fischer kijelenti, hogy a magyar miniszterelnök szavahihetőségét aláássák arrogáns és vagyonos miniszterei és gőgös környezete. Győzelmét a jövő évi választásokon nem kérdőjelezi meg, szóval az Európai Unió kösse fel a gatyáját és vigyázzunk, mert még többet fogjuk hallani, hogy Orbán felfalja a demokráciát.

A Financial Times is foglalkozik Paul Lendvai legújabb, „Orbán Európa új erős embere” című könyvével. A kritika szerint a gondolatébresztő és szórakoztató életrajzi könyv, az illiberális demokrácia fogalmát értelmezve különféle meghatározásokat fejteget, mint például: Orbán rendszere fasisztoid mutáció, vagy neo-kollektivista, esetleg neokommunista kísérlet. Megjegyzi, nincs még egy olyan ember Budapesten vagy éppenséggel Brüsszelben, aki ennyire cinikus és eközben remek szónok és igazi intrika lenne, mint a magyar miniszterelnök. Orbán sikerességét erősítette a felébresztett Kádár- és Trianon-nosztalgia. Végül arra a következtetésre jut, hogy méreténél fogva a Varsóban történtek nagyobb fenyegetésnek számítanak ugyan az Európai Unióra, azonban nem kérdéses, a nemzeti eszmék melletti és a liberális értékrend elleni kardoskodásban Orbán a kitartóbb és állhatatosabb.  

Iránban tárgyalt Palkovics László oktatási államtitkár, akinek kollégája Teheránban azt mondta: tárt karokkal várják a magyar mérnököket és a képzett munkaerőt, emellett pedig a magyar és iráni egyetemek közti együttműködés alapján várják a magyar diákokat, Magyarország pedig ösztöndíjat ad az irániaknak. A MEHR oldalán az iráni hírügynökség által citált cikk a kétoldalú tárgyalás további – feltehetően lényegbevágó – témáiról nem adott információt.

Fennáll a veszélye annak, hogy Magyarországon az egyetemek inkább az ideológiai harcok csatatere lesz, mint a szabad tudományok közösségi tere – írja az washingtoni központú Inside Higher Education szaklap egyik bloggere. Párhuzamot von Kínával, Szingapúrral és Törökországgal a tanszabadság kérdésében, megjegyezve, Törökország már ott tart, hogy kivette a tananyagból az evolúciós elmélet oktatását. Noha a Bard College a CEU segítségére sietett, mindenesetre sokkolta az európai közösséget a magyar kormány beavatkozása az oktatásba. Nem megy el a cikk szerzője a nyugtalanító amerikai trendek mellett sem, amelynek során kialakulóban a Trump-féle tudomány, nem beszélve a szponzorok politikai beállítottságáról, amelyek szintén rossz irányba fordíthatják az oktatás jövőjét. Mindenesetre a tanszabadságot erősíti, ha megtűrik az iskola falain belül a vélemény- és kultúrák közti különbségeket.