Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Győrből indult gyermekhódító útjára a Radosza-gyűrű

Győrből indult gyermekhódító útjára a Radosza-gyűrű
(Tudósítónktól)

Győrből indult, külföldön futott be, mostanában pedig Magyarország óvodáiban és iskoláiban is hódít a Radosza-gyűrű. Nevét feltalálójáról, a pesti televíziós Radosza Sándorról kapta, aki a Győrött töltött gyerekkori emlékeitől indíttatva alkotta meg az új taneszközt.

Elmondta: a győri Kun Béla Állami Általános Iskola tanulójaként megpofozták, amiért a betűsínből elvesztette az „a” betűt. Majd’ 50 esztendővel később a találmányával erre a sérelmére adott csattanós választ az új eszköz kifejlesztésével. Az egykori kisiskolás középiskoláját is Győrött végezte, majd a főiskolai éveire elköltözött a négy folyó városából, végül a főváros agglomerációjában telepedett le.

Ismerjük a magyar feltalálók gyötrelmeit: tőkehiány, érdektelenség, bürokrácia, szakmai irigység szegélyezi az ötletelő ember útját. Elsőként a Kisalföld adott hírt a Radosza-gyűrű tervéről, majd a cikk hatására a Lukács Iskola (mai nevén: Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma ) akkori igazgatója, Rákóczi Tibor felkarolta a Győrből elszármazott feltaláló ügyét, és megalkották a prototípust. Amikor megbizonyosodtak az eszköz működőképességéről, elkészítették a drága fröccsöntő szerszámot, és a szabadalmaztatás benyújtásától számított két év után megkezdődött a gyártás. Az ősbemutató a székelyföldi Baróton volt, aztán szomszédos országok után a tengerentúlról is érdeklődni kezdtek a taneszköz iránt.    

Mire jó ez az 5–10 évesek számára készített térbeli képességfejlesztő taneszköz- és logikai játékcsoport? Fejleszti a logikus gondolkodást, a térlátást, a memóriát, a kombinációs és koncentrációs képességet, a kézügyességet, valamint a finommotorikát. Alkalmas otthoni játékra, házi feladatok elkészítésére, tanórai gyakorlásra, napközis foglalkozásra, táborban,továbbá osztály- illetve évfolyamverseny rendezésére. Alkalmazásával az unalmas gyakorlás izgalmassá válik. A Teszt-gyűrű irányt mutathat nagycsoportos gyerekek iskolaérettségének megállapításban. Az író- és a számoló-gyűrű segítségével pedig az elsős kisdiák könnyen és játszva tanulhat írni és számolni. Taneszköz, fejlesztőjáték és ajándék is egyben. A Radosza-turistagyűrűn az ország nevezetességei között a győri Püspökvár is megtalálható. Talán nem véletlenül.