Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mesterségesen előidézett tűzifahiány az árfelhajtásért?

Mesterségesen előidézett tűzifahiány az árfelhajtásért?
Magyar Szociális Fórum

Észak-Magyarország egyes vidékein az eredeti ár kétszereséért kapható tűzifa, kalodánként 23–28 ezer forintért az eddigi 11–13 ezer forint helyett; ezen felül 28–52 ezer forint (!) szállítási költséget számláznak – tudatta szerkesztőségünkkel a Magyar Szociális Fórum (MSZF) ma reggel a helyszínről származó lakossági bejelentések alapján. (Illusztráció: Munkácsy Mihály Rőzsehordó nő [1873] festménye.)

„Kikényszerített áremeléssel állunk szemben, és ezt a részvevők kartellben művelik, mert minden egyes fakiszállítással foglalkozó cég egyszerre állt le a szállítással” – írta az egyik panaszos a környezetében tapasztaltakra hivatkozva. Több helyütt arról értesítették a vevőket, hogy az eredeti megrendelésben rögzített ár helyett csak a kétszereséért tudnak fát szállítani. Az is előfordult, hogy valaki a hónapokkal ezelőtt előre kifizetett fát máig nem kapta meg.

A Magyar Szociális Fórum a kormány figyelmébe ajánlja a törvénytelenség gyanúját felvető helyzetet, és javasolja a versenyhivatalnak a szükséges intézkedést. Annál is inkább, mivel a fával fűtő lakosság jó része képtelen vállalni a megemelt költségeket, és félő, hogy azoknak a sorsára jut, akiket az állami tűzifaakció részeként támogatni kell, ha nem akarják, hogy megfagyjanak.

Pogácsás Tibor belügyminisztériumi államtitkár közlése alapján az MSZF kiszámította, hány háztartásnak jut ingyenes tűzifa abból a 4 milliárd forintból, amelyet az állam annak a 2255 önkormányzatnak juttatna, amelynek lélekszáma nem haladja meg az ötezret. Kalodánként 25 ezer forintos ár esetén országosan 160 ezer háztartás részesülhetne belőle, településenként mindössze 71 háztartás. A segítségben részesülőknek azt ígérték, hogy jövő február közepéig (gyakorlatilag a kemény tél végéig!)  megkapják a tűzifát.

 A Magyar Szociális Fórum kérdése: És addig mivel fűtsék otthonukat a rászorulók?

Budapesten 43 ezer forintért kínálnak egy kaloda tűzifát

(2017. 10. 12., 08:01) Budapesten 42 990 forintért kínál egy kaloda tűzifát egy nagykereskedelmi lánc. Erre még szállítási költséget számít fel a rendeltetési helytől függően. A cég csak megrendelésre teljesít, és előleget kér – tudatta a Magyar Szociális Fórum csütörtökön. Az emberjogi szervezet szerdán járt utána annak, hogy a fővárosban mennyiért vesztegetik a tűzifát. Megtudta, hogy a lényegében 43 ezer forintért egy 1,3x1,7 m méretű kalodányi bükk és tölgyfát adnak vegyesen.