Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Aranyba foglalták: 150 éves a Magyar Posta

Aranyba foglalták: 150 éves a Magyar Posta
LigetPress

Saját bélyegem: 150 éves a Magyar Posta elnevezésű, értékjelzés nélküli forgalmi bélyeget jelentet meg ma a Magyar Posta az évforduló tiszteletére készült jubileumi emblémával, Belföld felirattal. Az újdonság Benedek Imre és Garamszegi Nikolett grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomdában készült.

Jeles nap a mai Magyar Posta, a nemzeti postaigazgatások és minden postai dolgozó számra. Az ünnep kettős: az önálló magyar postaigazgatás az idén ünnepli létrejöttének 150. évfordulóját, és ma van a postai világnap – a postás dolgozók nemzetközi ünnepe, amikor arra emlékeznek, hogy 1874-ben ezen a napon hozták létre a berni székhelyű Egyetemes Postaegyesületet (UPU – Union Postale Universelle).

Az alapítói konferencián az általános postaegyesületi szerződést aláíró országok kötelezettséget vállaltak a nemzetközi küldemények egységes elvek szerinti kezelésére, késedelem nélküli továbbszállítására és kézbesítésére. Azok az elvek, amelyeket az alapítók – köztük a magyar postaigazgatás – akkor elhatároztak, a mai napig érvényesek, azonban a szállított küldemények és a kapcsolódó szolgáltatások igen nagy mértékben átalakultak.

Ezeket az elveket és a másfél évszázados folyamatos működést fejezi ki a Magyar Posta jubileumi márkajele, ami a bélyeg szelvényén tekinthető meg.

A védjegy üzenete – A jövőnek címezve – kifejezi azt az elkötelezettséget, amit a Magyar Posta képvisel és vállal abból a célból, hogy a digitális kor gyorsan változó kihívásaira megtalálja azokat a válaszokat, amelyek a tradíciók megtartása mellett növelik az elégedett ügyfelek számát.

A márkajel választott színe – az arany – a dicsőséget és a bölcsességet fejezi ki, hiszen nem könnyű a postán kívül olyan másfél évszázados történelemmel bíró szolgáltató céget találni, amelyik Magyarország szinte minden lakosával rendszeres kapcsolatot ápol.

A szelvény különlegessége, hogy az embléma bizonyos elemei – a levélmotívumok, a postavédjegyben a 150-es szám, illetve a korona – aranyszínű fóliadíszítéssel készültek.