Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 12. Az év 133. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739415. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pályázat segíti a legnagyobb hungarikumot, a magyar nyelvet

Pályázat segíti a legnagyobb hungarikumot, a magyar nyelvet
LigetPress

A Tinta Könyvkiadó 3,5 millió forint értékben kiírta a Wekerle Sándor könyvtárbővítési pályázatot közoktatási intézmények és könyvtárak számára. A pályázat célja a magyar könyvtárak ellátása a magyar nyelv korszerű szótáraival és nyelvészeti szakkönyveivel.

Egy felmérés szerint a hazai könyvtárak többségében csak öreg, elavult magyar szótárak találhatók, amelyekből hiányoznak gyorsan változó nyelvünk friss szavai, fogalmai, alkalmatlanok az anyanyelvi tudás hatékony fejlesztésére. A Tinta, a magyar egynyelvű szótárak legnagyobb kiadója, felelősségétől sarkallva pályázatot ír ki abból a célból, hogy a magyar könyvtárakban és a közoktatásban széles körben elérhetőek legyenek az anyanyelvünk mai állapotát leíró új szótárak.

A pályázható könyvek, szótárak listája:

1. Hasonlatszótár; 2. Szólások, közmondások eredete; 3. Családnevek enciklopédiája; 4. Mit jelent? ; Diákszótár; 5. A világ nyelvei és nyelvcsaládjai; 6. A magyar mint idegen nyelv; 7. A magyar mondat + Mondattani tanulmányok; 8. Megelőzöm a diszlexiát + Legyőzöm a diszlexiát; 9. Hasonlatok munkafüzet + Magyar szókincsteszt munkafüzet + Szókincsbővítő munkafüzet + Szövegértési feladatok + Helyesírási munkafüzet; 10. Keresztnevek; 11. Aki keres, az talál; 12. Szólások + Közmondások; 13. Szinonimák + Idegen szavak alapszótára; 14. Kis magyar tájszótár; 15. Gyógyhatású növények; 16. Nem csak szóból ért az ember; 17. Anya – nyelv – búvár; 18. A világ lepkéinek kifestőkönyve + Magyarországi lepkék kifestőkönyve; 19. Fundi és a kézmosás + Fundi óvodába megy; 20. A sas egyedül repül; 21. Magyar–angol közmondásszótár; 22. Angol elöljárós és határozós igék szótára + Túlzásba vitt angol szavak + Top 2000 English words; 23. Német társalgási zsebkönyv + Magyar–német alapszótár + Német–magyar alapszótár; 24. Olasz közmondások.

Könyvtárbővítési célból október 9.–november 10. között folyamatosan nyújthatók be a pályázatok. A pályázati felhívás és adatlap letölthető a Tinta Könyvkiadó honlapjáról.