Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tisztességes és kiszámítható munkaszerződések erősítik a szociális jogok alappilléreit

Tisztességes és kiszámítható munkaszerződések erősítik a szociális jogok alappilléreit

Az Európai Bizottság további megbeszéléseket kezdett a tagországok szakszervezeteivel és munkáltatói szervezeteivel a munkaszerződésekre vonatkozó szabályok korszerűsítéséről. A cél az, hogy a szerződések minden munkavállaló számára méltányosabbá és kiszámíthatóbbá váljanak.

A kezdeményezéssel a Bizottság folytatja a szociális jogok európai pilléreinek továbbfejlesztését avégett, hogy a tagállamok között konvergencia jöjjön létre a munka- és életkörülmények javítása tekintetében.

A Bizottság ki akarja bővíteni a munkaszerződésekről szóló jelenlegi irányelv („az írásbeli tájékoztatási kötelezettségről szóló irányelv”) hatályát, kiterjesztve a foglalkoztatás új formáira, például a behívás alapján alkalmazott munkavállalókra, az utalvány alapján foglalkoztatott munkavállalókra, valamint az online platformokon keresztül dolgozó munkavállalókra, hogy senki se sodródjék hátrányos helyzetbe.

Korszerűsíteni kell a hatályos szabályokat is, figyelembe véve a múlt évtizedekben a munkaerőpiacon végbement fejleményeket. A munkaszerződés kezdetén nyújtott tájékoztatás javítása révén a munkavállalók alaposabban meg fogják ismerni az őket megillető jogokat, miáltal az eddiginél hatékonyabban tudják érvényre juttatni őket. A munkáltatók számára pedig a szabályok aktualizálása egyértelmű jogi helyzetet és nagyobb jogbiztonságot eredményez, ami remény szerint megakadályozza a tisztességtelen versenyt.

A szociális partnerek november 3-ig konzultációkon kifejezésre juttathatják véleményüket és észrevételeiket a munkaszerződésekre vonatkozó uniós jogszabályok tervezett aktualizálásával kapcsolatban. A Bizottság még az év vége előtt konkrét jogalkotási javaslatot kíván előterjeszteni a témában. (A teljes közlemény itt olvasható angolul.)

A közleményhez kapcsolódó tájékoztató: Kérdések és válaszok

A Jean-Claude Juncker által vezetett Bizottság eddigi szociális kezdeményezéseinek áttekintése

Az írásbeli tájékoztatási kötelezettségről szóló irányelvről indított konzultáció

A szociális jogok európai pillérét ismertető weboldal