Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Omega 55: jubileumi korong és hangverseny

Omega 55: jubileumi korong és hangverseny
Kovács Miklós

Az egykori Várklub épülete – ennél méltóbb helyszínt aligha találhattak volna az Omega 55 koncert és az együttes új lemezének beharangozására. Szinte hihetetlen: 1962. szeptember 23-án, éppen ma 55 esztendővel ezelőtt alakult meg a magyar beat és rock legendás együttese.

A budai várban, a Szentháromság téren lévő gyönyörű épület aulájában értesülhettek az újságírók arról, hogy az Omega december 28-án a pesti Papp László Sportarénában koncerttel ünnepel. Lemez is lesz „Volt egyszer egy Vadkelet” címmel. A Kossuth- és Liszt-díjas Omega előzenekart is hívott, a 100 Folk Celsius együttest.

A mai születésnapi eseményen jelen volt Kóbor János (Mecky), az együttes frontembere és hangja, Benkő László billentyűs, Kovacsics András gitáros és Varsányi István Gergely basszusgitáros – valamennyien alapító tagok. Az alapító tagok közül már nem lehetett jelen Laux József, a tavaly elhunyt dobos. Az újabb tagok közül részt vett sajtóeseményen Debreceni Ferenc dobos és Molnár György szólógitáros. Nem jött el Mihály Tamás basszusgitáros.

A hitelesség kedvéért meg kell említeni Presser Gábort is, aki éveken át tagja és a saját számok döntő többségének szerzője volt az Omegának. Szerzőtársaként Adamis Anna működött közre azokban az években.   

Trunkos András, az Omega menedzsere érdeklődésemre elmondta: ezúttal az alapító tagokra koncentráltak, ezért nem említették meg most Somló Tamást, a több hangszeren játszó, fantasztikus énekest, aki szintén tavaly hunyt el. Évekig fellépett az együttessel, akárcsak Wittek Mária énekesnő.

Az Omega-sajtóeseményen (a zenekar az egykori Várklubban tartotta az első koncertjét) Benkő László elmondta: a zenekar neve véletlenül lett Omega. Felidézte, hogy már egy ideje név nélkül játszottak a Várklubban, a Műszaki Egyetem kollégiumában, amikor egyszer azt látták kiírva egy csomagolópapírra, hogy aznap este az Omega játszik. A portástól tudták meg, hogy ez lesz a nevük ezentúl.

Benkő arról is beszélt, hogy a fiatalok a Szabad Európa Rádióban a Top 20 című műsort hallgatták, s az akkori rendszer ezt nem tudta megakadályozni. A zenekarok versenyeztek, melyikük tudja a lehető leghamarabb műsorára tűzni az akkori menő slágereket. A müncheni adót zavarták, így nem sikerült az éppen bemutatott dal minden részletét föl- és megjegyezni, ezért a zenészeknek rögtönözniük kellett. A rádióból levett dalok előadása alapozta meg a rockzene kialakulását a szocialista országokban – emlékeztetett Benkő, aki azt is elmondta, hogy az Omega a múlt 55 évben az európai országok közül egyedül Albániában nem lépett fel. S persze a Szovjetunióban sem, ám azt 2013-ban óriási sikerű koncerttel tették jóvá az orosz rajongók nagy gyönyörűségére.

A tájékoztatón ott volt Szekeres Tamás gitáros és Szöllőssy Katalin basszusgitáros, ők ketten az utóbbi években segítették az együttest. A gitárosról tudható: ötven gitárja van. 

Az 55. évfordulóra időzített „Volt egyszer egy Vadkelet” című lemezen rögzítették a többi között az NDK egykori sztárzenekara, a Puhdys Der Große Magnet című számát (közreműködik Dieter Birr énekes), a legendás lengyel SBB Dziwny jest ten swiat dala Józef Skrzek billentyűs játékával

A 14 számos lemezen hallható a német Scorpions előtt tisztelgő Still Loving You feldolgozása és a Gyöngyhajú lány angol nyelvű verziója, a White Dove.

Ugyancsak hallható a lemez dalai között az 1956-i forradalom hatvanadik évfordulójára tavaly megjelentetett Omega-kislemez két dala, az Ötvenhatos lány és a Radio Luxembourg. Felkerült a harminc évvel ezelőtti Babylon angol nyelvű változata, az 1976-i Kenguru című film egyik száma, a Never Feel Shame, és a már szintén publikált Tomorrow. Három vadonatúj szerzemény is készült a koronghoz, az Immigrant, a Good Morning America és a Don't Think About the Fire.

Az Omega kétségtelenül minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara. A 1960-as évek második felében első közép-kelet-európai zenekarként turnézhatott az Egyesült Királyságban. Az együttes világszerte több mint 50 millió albumot adott el, ebből csak az 1977-ben megjelent Time Robber (Időrabló) angol nyelvű lemez 1 millió példányban fogyott. Itthon eddig tizenhét stúdiólemeze mellett több válogatása, koncertalbuma és dvd-je jelent meg.

Az együttes történetéhez mindenképpen fel kell idézni a legendás Omega-klubokat: a zenekar a hatvanas években a belvárosi Eötvös-klub, majd a Műszaki Egyetem E-épületének fellépője volt. Ugyancsak a Műszaki Egyetem budapesti, Kinizsi utcai kollégiumában működött a rendkívül sikeres saját klub. Már azokban az években is rendszeresen turnéztak a fiúk hazai színpadokon.