Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Talán majd Mészáros&Mészáros – nulla fő épít ötcsillagos luxusszállót

Talán majd Mészáros&Mészáros – nulla fő épít ötcsillagos luxusszállót
Kulcsár László

Föl sem figyeltem volna a pesti Andrássy úton, a Magyar Állami Operaházzal szemben évek óta fölállványozott épületre, ha egy német házaspár meg nem szólít, érdeklődvén: mit építenek itt…

…ha egyáltalán építenek. Mert emlékeim szerint már nagyon régóta, legalább két évtizede hányódik – és persze állagában romlik is – az egykori Drechsler-palota, amelyet a kortársak csak a valamikori Állami Balett Intézet néven ismernek.

Az időközben Táncművészeti Főiskolává előlépett oktatási intézmény neoreneszánsz stílusú épületét (a Wikipedia szerint) 1997-ben magánkézbe adták. Lechner Ödön sokkal jobb sorsra érdemes alkotása, Budapest fénykorának tanújaként jó ideig a MÁV Nyugdíjintézet palotája–Drechsler kávéház és Vendéglő néven működött Ybl Miklós Sugár úti remekművével, a Magyar Királyi/Állami Operaházzal átellenben – 1886 óta.

Negyven évvel később kezdődött meg a táncoktatás a Drechsler-palotában, amikor a korszerű hazai balett-képzés megteremtője, Nádasi Ferenc balett-művész ott nyitotta meg magániskoláját, amiből az államosítás után az egész épületet elfoglaló Állami Balett Intézet sarjadt.

Éppen 15 évvel ezelőtt árvult el a pompás palota – az után, hogy a kerületi önkormányzat 220 millióért értékesítette. A tulajdonosváltások sorrendje (ugyancsak a Wikipedia szerint) az Andrássy 25. Kft., majd egy izraeli tulajdonos, ezt követően egy portugál cég, majd 2014 júniusától a katari uralkodócsalád egyik tagja. A vásárló valójában egy luxembourgi cég, a 2015-ben bejegyzett Balett Properties S.A., amely mögött Jassim Bin Hamad Bin Jassim Bin Jaber Al Thani sejk áll, aki a Katari Iszlám Bank, a világ ötödik legnagyobb iszlám pénzintézetének elnöke, a Credit Suisse Group AG és számos más nemzetközi cég igazgatóságának tagja.

Kommentár nélkül adom közre a sorsára (netán az összeomlására?) váró épület egyik részéről készített felvételemet, és a beruházások (?) esetében kötelező tábla képét, amely szerint itt 2017 végére ötcsillagos luxusszálloda nyílik. Lehet, hogy így lesz, föltehetően egerek, és nem emberek számára.

Már csak azért is, mert a táblán beruházóként megjelölt QPR Properties Korlátolt Felelősségű Társaság, a Creditreform céginformációs adatbázisa szerint a Budapesti Cégbíróság által bejegyzett, 1997-ben alapított, saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozó vállalkozás (1061 Budapest, Andrássy út 43., 1. em.) a legutolsó (2016. december 31-i) pénzügyi beszámolója szerint 0 forint éves nettó árbevételt ért el (forintban és euróban egyaránt), továbbá 2017. szeptember 6-i létszámadata: 0 (nulla) fő.

Ez a nulla fő fogja tehát ez év végéig ötcsillagos luxusszállodává átalakítani a valamikor Drechsler-palotát, alias balettintézetet.

 

Mészáros&Mészáros úr, Önön a sor. Vagy már hozzá is látott, csak még nem tudunk róla? Teljesen mindegy, csak már történjék valami érdemi a világörökség részévé nyilvánított pesti Andrássy útnak ezen a pontján!