Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 13. Az év 134. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739416. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Digitális világvége fenyeget – „életeszélyes” a brutális méretű adatforgalom

Digitális világvége fenyeget – „életeszélyes” a brutális méretű adatforgalom
Kulcsár László

Ma naponta 60 százalékkal több digitális adatot hozunk létre, mint tíz évvel ezelőtt egy teljes év alatt, ráadásul mindezt több mint negyvenháromszor gyorsabban tudjuk megtenni.

A Google adatai alapján 60 ezerszer keresünk rá valamire, 70 ezer YouTube-videót tekintünk meg, 7 ezer tweetet küldünk el, és 800 fotót osztunk meg az Instagramon, összesen közel 50 GB digitális forgalmat generálva – másodpercenként. Ezt az irdatlan mennyiségű adatot támadják a vírusok, különféle intelligens eszközök és hackerek, óriási adatszivárgást okozva – hangzott el a téma egyik legjobb hazai szakértőjének, Gombás Lászlónak (a képen), a Quadron műszaki igazgatójának az informatikai biztonság napján tartott előadásán.

A kibervédelmi szakember Makay Kálmánnal, a Symantec IT-biztonsági konzulensével tartott közös előadást Mesterségünk az értelem és védelem. A többi között elmondták: egyre több intelligens eszköz vesz körül bennünket és életünknek csaknem szinte minden pillanata a virtuális világhoz köthető, a nap 24 órájában, az év 365 napján online vagyunk. Ennek következtében 2006-ban (még „csak”) 1,6 exabyte (161 milliárd gigabyte) digitális adatot termeltünk, ami nagyjából megfelel az azt megelőző ötezer év alatt összegyűjtött összes információ mennyiségének. Ehhez képest tavaly, vagyis 10 év elteltével 2,5 exabyte (250 milliárd gigabyte) mennyiségű adat keletkezett egyetlen nap, vagyis 24 óra alatt – sorolta a megdöbbentő számokat Gombás László, a Quadron műszaki igazgatója.

A digitális biztonság és adatvédelem szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy az informatika már olyan ütemben fejlődik, hogy ha valaki az idén elkezd egy informatikai kurzust valamelyik egyetemen, mire harmadéves lesz, az első évben tanultak fele elavul, és mire elkezd dolgozni, az egész tudása idejétmúlttá válik.

A gyorsuló fejlődés egyben azt is jelenti, hogy a gyermekeinket jelenleg olyan szakmákra készítjük fel az iskolában, amelyek még nem is léteznek, és olyan technológia használatára próbálnak meg képességeket elsajátítani, amiket még ki sem fejlesztettek.

A szakember kiemelte: a technikai forradalommal és hatalmas adattermeléssel párhuzamosan exponenciálisan emelkedik a számítógépes vírusok és kártevők száma, és a fejlődésük is töretlen volt az utóbbi években. Egyre intelligensebbek, és mivel az okoseszközeink összeköttetésben állnak egymással, avterjedésük is rohamosan felgyorsulhatott. Az 1990-es években az összes vírusfajtát fel lehetett sorolni egyetlen könyvben, ma már 1,6 számítógépet fertőz meg egyetlen vírus, így gyakorlatilag mindenki, aki letölt vagy böngészik egy új fertőzéssel találkozik.

A szupervírusok terjedése mellett ma már az adatszivárgás is óriási problémákat okoz, különösen az üzleti életben és az egészségügyben, ráadásul tavaly az esetek több mint felében hackertámadások következtében történt mindez – hangsúlyozta a Quadron szakértője, Gombás László.

Sajnos, olyan korban élünk, amelyben digitálisan is mindenünket védeni kell: a telefonunkat, a számítógépünket, az autónkat, illetve minden olyan okoseszközt, ami jelen van a személyes életünkben, és ez nem csupán egyéni teher: a vállalatok, az állami és közüzemi intézmények is erre kényszerülnek – foglalta össze a tanulságot Gombás László.