Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lógunk az online-szeren – vigyázat: veszélyes!

Lógunk az online-szeren – vigyázat: veszélyes!
Toronyi Attila

Több mint hatvan éve ünnepeljük a gyermekek világnapját: 1954-ben kezdeményezte az Egyesült Nemzetek Szervezetének gyermekvédelmi alapja (UNICEF), hogy szeptember 20-án emlékezzünk, emlékeztessünk a kiskorúak jogainak, védelmének támogatására. S persze tevőlegesen járuljunk is hozzá a gyermekjogok érvényesítéséhez.

Ebből az alkalomból Budapesten egy számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló cég – a Kaspersky Lab – kerekasztal-beszélgetést szervezett a gyermekeket érintő legújabb internetes csapdákról. Erős Antónia műsorvezető, Epres Panni manöken (mindketten kétgyermekes családanyák) és Parti Katalin, az Országos Kriminológia Intézet tudományos főmunkatársa cseréltek gondolatot a gyermekeket érintő mindennapos veszélyekről a kibertérben.

Mint elhangzott: a felnőttek részéről meghatározó mozzanat a tudatosság, mert csak így garantálható a kicsik megóvása a fejlődésükre káros tartalmaktól. A szülők zöme ma még „digitális bevándorlónak” számít, hiszen húsz évvel ezelőtt nem volt elterjedt az internet, nem létezett tablet, vagy okostelefon. Ma viszont mindennapos, hogy a másfél éves csöppség (ha hagyják) nyomkodja a kütyüket, ahelyett hogy játszanék.

Mint elhangzott: ne sajnáljuk az energiát a felügyelettől, ne adjuk kézbe az online-eszközöket. Életre szóló lelki károsodás adódhat abból, ha a gyerek erőszakos tartalmakra, pornográf oldalakra bukkan, netán óvatlanul pedofil személyekkel létesít kapcsolatot.

Nemcsak generációs, hanem digitális szakadék is tátong tehát a mai felnőtt és a kiskorú között, hiszen utóbbi jóval ügyesebben bánik az iPhone-nal, az okostelefonnal. Ha hagyjuk! A szülőnek sokszor „megesik a szíve”, elsőször csak saját készülékét adja oda az őt nyüstölő gyereknek, majd – megunva a nyaggatást – vesz neki egy sajátot. Ráadásul túl korán. Hadd legyen neki. Hiszen az osztályban másoknak is van, ráadásul nem is a legolcsóbb.

A kerekasztal-beszélgetésen elhangzott: nem csupán a leselkedő veszélyek miatt érdemes csínján bánni a kibertérrel, hanem mert a személyiségfejlődés is gellert kaphat. A közösségi oldalak hemzsegnek az öntetszelgő bejegyzésektől, az újabbnál újabb önarcképektől. A kiskamaszok úgy vélhetik, hogy példát kell venniük a magukat állandóan szelfiző társaikról, és hencegő tartalmakat kell posztolniuk. Versengeniük kell mindenáron. Ahelyett hogy babáznának, vagy a szabadban labdáznának.

A virtuális világ sok-sok csapdát rejteget, s ha nem ügyelünk, belesétál gyerek és felnőtt egyaránt. Például meg kell tanítani a kiskorúakat, hogy kerüljék az idegentől származó e-maileket vagy szövegeket. A szülő olykor csak apró jelekből tájékozódhat arról, milyen sebet ejtett csemetéjén a határokat, korlátokat nem ismerő internet. Lehet, hogy társai zaklatják, kirekesztik, és a hátrányos megkülönböztetésnek nincs vége akkor sem, ha befejeződött a tanítás. E-mailekkel, közösségi bejegyzésekkel, sms-ekkel folytatódhat a megszégyenítés, lejáratás. Kellő odafigyeléssel viszont segíthetünk a bajon.

Dragan Martinović, a Kaspersky Lab régiós vezetője ehhez azt fűzte hozzá, hogy a megkettőzött valóság, a kézzelfogható és virtuális világ alaposan átszabja a korábbi játékszabályokat. Állandóan kártékony vírusokkal, rosszindulatú kém- és zsarolóprogramokkal kell szembeszállnunk a világhálón, ahol nem érvényes a régi elv: a barátom barátja a barátom. Mert nem lehetünk óvatlanok például a legjobb ismerősünktől kapott csatolmányokkal szemben sem.

Huszonhárom évvel ezelőtt, 1994-ben óránként csupán egyetlen új számítógépes vírus keringett a neten, ma már több százezer kártékony szoftver, fertőzés fészkelheti be magát a gépünkre, okostelefonunkra. És se szeri, se száma a kiberbűnözők célzott támadásainak, hogy megszerezzék személyes adatainkat, jelszavunkat/jelszavainkat, megcsapolják pénztárcánkat. „Bombabiztos” ellenszer nincs, de megfelelő vírusirtókkal a veszély alaposan mérsékelhető. A Kaspersky munkatársa külön felhívta a figyelmet azokra a szűrőprogramokra, amelyek segítségével megvédhetjük gyerekeinket a káros tartalmaktól. A Kaspersky Safe Kids premium szolgáltatása például figyelmeztetést küld a szülőknek, ha gyermekének posztjai nyilvánosak; ezután érdemes figyelmeztetni őket, hogy mindenki látja a bejegyzéseit. Léteznek olyan szülői, felügyeleti programok is, amelyekkel korlátozható a gyerekek számítógép-/internet-használata, például kiszűrik a nem megfelelő tartalmakat vagy ellenőrzik a gyerekek internetes szokásait, a leginkább felkeresett oldalakat.

HA ÚGY ÉRZED, HOGY BÁNTANAK AZ INTERNETEN:

biztonságosinternet.hu, vagy internethotline.hu

SEGÍTSÉG A SZÜLŐKNEK:

www.kaspersky.hu/safe-kids