Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Négyszázezer rohingya menekült – Csak a világ jóindulata segíthet a földönfutókon

Négyszázezer rohingya menekült – Csak a világ jóindulata segíthet a földönfutókon

Miközben kereken 400 ezer ember menekült el az etnikai tisztogatás elől Mianmarból, a világ vezetőinek az ENSZ-közgyűlésben szégyenkezve kell lehajtaniuk a fejüket, hiszen messze kevesebb menekültet fogadtak be, mint amire ígéretet tettek, és a világ számos országa súlyosan megsérti a menekültek jogait. (Kép: afp/bbc)

Egy év telt el a New York-i menekültcsúcs óta, ahol a világ vezető országai ígéretet tettek arra, hogy több menekültet fogadnak be, és többet tesznek a menekültekért. Eközben évről évre egyre több menekült van a világon az újabb konfliktusoknak köszönhetően.

„A mianmari helyzet is jól mutatja, hogy miért van szükség jóval többre a menekültválság kezelésében, mint az eddig lépések. A rohingyák, miután elmenekültek a gyilkosságok és gyújtogatások elől, egy humanitárius katasztrófával néznek szembe Bangladesben” – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

Az Amnesty International által hitelesített legújabb bizonyítékok szerint Rakin államban a mianmari hatóságok és a helyi bandák komplett falvakat égettek porig és válogatás nélkül lőttek a menekülő rohingyákra. Jogilag ezek emberiesség elleni bűncselekményeknek számítanak.

Az erőszak elől a múlt három hétben csaknem 400 ezer rohingya menekült Mianmarból Bangladesbe. Ez több, mint ahány menekült összesen Európába érkezett a tengeren keresztül 2016-ban.

„A szegény országok, mint Banglades, Uganda és Libanon egyedül maradtak a menekültekkel, miközben a gazdagoknak, amelyek kapacitásaikhoz képest messze elmaradnak a befogadásban, sokkal több segítséget és áttelepítési helyet kellene felajánlaniuk. A tehetős országok vezetői úgy tesznek, mintha a probléma nem léteznék. Minek kell történnie azért, hogy ezek az országok végre észbe kapjanak, és észrevegyék, hogy a világméretű menekültválságra adott reakciójuk elégtelen?” – kérdezi Salil Shetty.

Az előző amerikai elnök, Barack Obama által összehívott tavalyi menekültcsúcson a kormányok 360 ezer menekült befogadását vállalták, kétszer többet, mint esztendővel előtte. Miközben ez előrelépés volt, a szám meghatározása inkább a kormányok egyéni kívánságán múlt, és nem sok köze volt a bajban lévő emberek valódi számához.

A múlt egy évben nagyon sok ország nemcsak, hogy nem tett semmi érdemlegeset a menekültválság megoldására, de szándékosan korlátozta a menekültek számára nyitva álló lehetőségeket, és nem tettek semmit az újabb konfliktusok kezelésére.

Az egyik legjellemzőbb példája ennek a Donald Trump vezette Egyesült Államok, amely az Obama-adminisztráció által vállalt 110 000 helyett csak 50 000 embert hajlandó áttelepíteni az idén, sőt, az is előfordulhat, hogy ez a szám jövőre még alacsonyabb lesz.

„Az Amerikai Egyesült Államok menekültpolitikáját nem lehet elválasztani a világméretű összefüggésektől. A Trump-vezetés árnyékában több ország is folytatta a menekültek dehumanizálását és megtagadta tőlük a segítséget” – mondta az Amnesty International főtitkára.

„Legyen szó akár az EU–Líbia-megállapodásáról, amely bűnszervezeteknek szolgáltatja ki a menekülteket, vagy Ausztrália súlyos fizikai és pszichés károkat okozó zárt táborairól Manus és Nauru szigetén; a tehetős országok nagyban hozzájárulnak a menekültek ellen elkövetett jogsértésekhez.

E lépések is okozzák, hogy Bangladesben a szemünk láttára bontakozik ki a világ leggyorsabban eszkalálódó menekültválsága.

A ENSZ Közgyűlésén részt vevő vezetők – remény szerint – megvitatják az egyre romló mianmari helyzetet, ahol az északi Rakin államból a régóta elnyomott rohingyák menekülnek a mianmari katonaság bosszúhadjárata elől.

„Kell egy átfogó terv a konfliktusok elől menekülő civilek védelmére, véget kell vetni az emberiesség elleni bűncselekményeknek, és valódi megoldásokra van szükségük a rohingyákhoz hasonló menekülteknek. Ha esetleg elfelejtették volna, pont erre jött létre az ENSZ.”

  • Augusztus 25–szeptember 12. között 379 000, többségében rohingya menekült el Mianmarból Bangladesbe.
  • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint 2016-ban 362 000 menekült jutott el Európába a tengeren át.
  • Több mint 22,5 millió menekültről tudunk a világon. Az idei becslés alapján nagyjából 1,19 milliónyian közülük olyan helyzetben vannak (például megkínozták vagy megerőszakolták őket), hogy át kellene őket telepíteni harmadik országokba. Ez a világ népességének 0,02 százaléka.
  • 2016-ban csak 189 300 menekült számára ajánlottak fel helyet az országok.
  • Az Obama elnök által összehívott menekültcsúcsot 2016. szeptember 20-án rendezték New Yorkban.