Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Javaslatok az európai politikai pártok finanszírozásának reformjára

Javaslatok az európai politikai pártok finanszírozásának reformjára

Az EU demokratikus törvényes elismerésének növelése a Jean-Claude Juncker vezette Bizottság egyik elsősége. Szeptember 13-án Juncker elnök az Európai Unió helyzetéről szóló éves beszédében bejelentette: az Európai Bizottság jogalkotási javaslatokat fogadott el az európai politikai pártok és alapítványok jogállásának és finanszírozásának módosításáról, valamint az európai polgári kezdeményezésre vonatkozó szabályok egyszerűsítésére.
 
Az európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egymillió uniós állampolgár felkérje az Európai Bizottságot új uniós jogszabály beterjesztésére. Noha a múlt öt év során már több mint nyolcmillió uniós állampolgár támogatott kezdeményezéseket és ezzel formálta az EU politikai teendőit, ez az eszköz további lehetőségeket rejt magában. Az európai polgári kezdeményezés reformjára irányuló javaslat a digitális lehetőségek alaposabb kiaknázása és az akadályok felszámolása révén egyszerűbbé teszi az uniós állampolgárok számára, hogy kezdeményezéseket és támogatásukat. A korhatár tizenhat évre csökkentésével a fiatal európaiak is részt vehetnek a kezdeményezések támogatásában.
 
Az európai politikai pártokra vonatkozó javaslatok az átláthatóság növelését célozzák, hogy az emberek tudják, kire szavaznak, továbbá növekedjék a demokratikus legitimáció, és hatékonyabban lehessen fellépni a finanszírozási visszaélések ellen. A javasolt reform válasz az Európai Parlament követeléseire, a többi között lehetőség is az európai adófizetők pénzével való ismételt visszaélésekhez vezető kiskapuk bezárására. Bizonyos esetekben ugyanis ugyanazon nemzeti pártok egyes tagjai különféle európai pártok létrehozását támogatják.

Az európai politikai pártok számára rendelkezésre álló uniós finanszírozás jelenlegi elosztási módja nem kellően arányos az európai választások során elért képviseleti eredménnyel. A politikai pártokra irányuló reform ezen felül biztosítani fogja, hogy az európaiak jobb tájékoztatást kapjanak a nemzeti és az európai pártok közötti kapcsolatokról.
 
A Bizottság által ma bemutatott két jogalkotási javaslatot most el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak ahhoz, hogy hatályba lépjenek. A Bizottság gördülékeny és építő vitára számít abból a célból, hogy az unió demokratikus életét érintő fontos változások mielőbb hatályba léphessenek. (A teljes közlemény itt olvasható.)
 
Kérdések és válaszok az európai polgári kezdeményezéssel és a politikai pártok finanszírozásával kapcsolatban (angolul)

Jogszabályjavaslat: Az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet felülvizsgálata (angolul)

Jogszabályjavaslat: Az európai politikai pártok és az európai politikai alapítványok jogállásának és finanszírozásának módosításáról (angolul)

Az Unió helyzetét értékelő 2017. évi beszéd: Fogjuk be a szelet vitorláinkba!

 

Juncker: „Nem tervezem, hogy országokat arra kényszerítsek, csatlakozzanak az eurózónához”
 
Ahogy Juncker elnök az unió helyzetét értékelő beszédében is kifejtette, lehetőséget kell adni arra, hogy a tagállamok be tudják vezetni az eurót, ha kívánják. Ezért javasolta egy euró-csatlakozási eszköz létrehozását, amely mind technikai, mind pénzügyi segítséget nyújthat számukra. Továbbra is érvényesek a szigorú követelmények, melyeket a tagállamoknak teljesíteniük kell az euró-zónához csatlakozás esetén – ezt az elnök a csütörtöki YouTube interjújában erősítette meg.
 
Ennek fényében az Európai Bizottság ma közzétette a legfrissebb adatokat azokról a tagállamokról, amelyek egyelőre nem tagjai az euró-zónának, megvizsgálva, hogy pillanatnyilag mennyire felelnek meg a konvergencia-kritériumoknak. (Juncker teljes nyilatkozata itt olvasható angolul.
 
A konvergenciakritériumoknak való megfelelés – jelenlegi állapot.
Az euróhoz csatlakozás – cikkek az Európai Unióról szóló szerződésből.