Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Almacukor, a magyar világszám – a legújabb természetes édesítőszer

Almacukor, a magyar világszám – a legújabb természetes édesítőszer
(Munkatársunktól)

Évtizedes kutatómunka után sikerült elkészíteni az almából kivont édesítőt, az almacukrot, mely természetes alapanyagból készült, alacsony a glikémiás indexe, nem utolsó sorban pedig kellemes ízélményt nyújt.

Sok évvel ezelőtt Franciaországban meséltek nekem a szőlőből természetes úton kivont édesítőről, ami azért keltette fel az érdeklődésem, mert magas az L-fruktóz tartalma. Később kiderült, hogy az almáé még magasabb, ezért elkezdtük kutatni: miként tudnánk természetes almacukrot készíteni. Csaknem évtizedre volt szükség ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes eljárást, a legsokoldalúbb felhasználáshoz szükséges állagot, valamint a legkiválóbb ízélményt. Tudomásunk szerint ez a világon senkinek sem sikerült, ezért büszkék vagyunk az almacukorra – mondja Antalicz Miklós, az almacukrot gyártó Dia-Wellness Kft. tulajdonosa.

Hosszú évek óta köztudott, hogy a finomított fehércukor nem tesz jót az egészségnek, mindenekelőtt azért, mert gyorsan és nagymértékben emeli a vércukorszintet. A gyakori inzulinszint-ingadozás az éhségérzet egyik legfőbb befolyásoló tényezője. Nagyjából egyenletesen kell tartani az inzulinszintünket a nap folyamán, ezért is ajánlják a szakemberek a napi öt-hatszori étkezést, amivel elkerülhető a hirtelen ránk törő farkaséhség és a hasnyálmirigy kimerülése. Ezáltal kisebb az esély az elhízásra és látványosan csökkenhet a cukorbetegség kockázata. Mivel a fehércukornak nagyon magas a glikémiás indexe, érdemes olyan alternatív édesítőszert keresni, amely természetes eredetű és nem okoz nagy inzulinválaszt.

Fruktóz és fruktóz között is óriási a különbség. Nem mindegy, hogy laboratóriumi körülmények között, mesterségesen előállított fruktózról vagy pedig egy természetes anyagból, jelen esetben almából kivont gyümölcscukorról beszélünk. Kémiailag és élettanilag sem ugyanaz a hatása a kétféle fruktóznak. Egészségtudatos emberek számára kiváló megoldás lehet az ételek édesítésére. Inzulinos (1. típusú) cukorbetegnek nem javaslom, de egy életmóddal, diétával karban tartott vagy alacsony dózisú gyógyszeres kezelést kívánó diabétesz esetén beilleszthető az étrendbe, azzal a feltétellel, hogy bele kell számolni az előírt napi szénhidrát-, illetve kalóriamennyiségbe, hiszen az almacukor nem energia- és szénhidrátmentes – hangsúlyozta Szarka Dorottya dietetikus.

„Az almacukor-szirup édessége körülbelül a mézéhez hasonló, és mindenféle élelmiszer édesítésére alkalmas. Arra kell figyelni, hogy mivel folyékony állagú, ezért ha van folyadék a receptben, akkor abból az almacukor miatt kevesebb folyadékot kell beletenni. Egyetlen esetben nem működik az almacukor, amikor például habcsók készítésekor a felvert tojásfehérjét szárítani szeretnénk, mert az almacukor képtelen kiszáradni. Viszont ugyanez a tulajdonsága nagyon pozitív, amikor piskótába tesszük az almacukrot, mert nem szárad ki a tészta, hanem finom puha marad” – emelte ki Gangel András termékfejlesztő.