Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kiemelkedően gazdag program várja az Örkény könyvesboltba betérőket

Kiemelkedően gazdag program várja az Örkény könyvesboltba betérőket
László Ágnes

Évente sok könyvbemutatót szervezünk és büszkék vagyunk arra, hogy az Örkény István Könyvesbolt mára olyan találkozóhellyé vált, ahol a könyvek között jó eltölteni egy–két órát, ahol mindig lehet találkozni ismerősökkel, és ahol egy-egy esemény, könyvbemutató, kiállítás megnyitó után gazdagabbnak érezzük magunkat.

Az olvasás éjszakája kiemelkedik az éves események sorából. A programjaink délután kezdődnek ugyan, de az éjszaka varázsa sok új érdeklődőt vonz hozzánk évről évre.

Az olvasás éjszakája az idén azáltal is különlegessé válik, hogy akkor lesz a színházak éjszakája is, és mi a színházak világát is becsempésszük a mi éjszakánkba.

Délután 4 órakor Lackfi Jánossal, a nagy mesemondóval, a Dombontúli mesék és számtalan népszerű hangoskönyv szerzőjével kezdjük az olvasás éjszakája programját.

Ezt követően a Noran Libro szerzői – Szentpéteri Nagy Richard, Szilágyi Ákos, Szunyogh Szabolcs, Vörös István és Tunyogi László – és könyvújdonságai lesznek napirenden Kőrössi P. Józsefnek, a kiadó vezetőjének közreműködésével.

Hagyományunkat folytatva könyvpremierrel kedveskedünk vendégeinknek: Odze György Sorstöröttek Onódy Lajos és Bara Margit története című könyvét mutatja be a szerző jelenlétében Kőrössi P. József. Az Onódy-ügy a hatvanas évek legnagyobb elhallgatott botránya volt. Igazi nagy vesztese pedig Bara Margit, korának egyik legtehetségesebb és legszebb színésznője.

Nagy öröm számunkra, hogy az olvasás éjszakája és a színházak éjszakája találkozásaként este 7 órától Halász Judit lesz a vendégünk, aki az idei POSZT-on bemutatott Ikrek hava című, nagysikerű Radnóti-estjéből ad válogatást.

Az írók és a színház szimbiózisának lehetünk szem és fültanúi abban a beszélgetésben, amelyben vendégeink lesznek: Müller Péter író, dramaturg forgatókönyvíró, a hazai spirituális irodalom egyik legismertebb alakja. 1955 óta aktív tagja a Madách Színháznak, ahol 2018. március 29-én mutatják be Szomorú vasárnap című darabját Horgas Ádám rendezésében, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Nagy Sándor főszereplésével. Müller Péter Sziámi költő, énekes, a hazai alternatív zenei élet emblematikus figurája. A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál egyik megálmodója, és kipróbálta magát a Magyar Állami Operaház stratégiai, valamint a Miskolci Nemzeti Színház művészeti igazgatójaként is. Sára Júlia író, forgatókönyvíró, filmrendező. Hadar Galron Mikve című darabját nagy sikerrel állította színpadra az idén februárban. A közeli múltban jelent meg harmadik, CODA című könyve a Noran Libro Kiadónál.

A színház és az irodalom egyszerre van jelen az opera műfajában, s aki erről úgy tud beszélni a közönségnek, hogy az is operarajongóvá válik, aki addig idegenként kóborolt ebben a zenei világban, az Baranyi Ferenc. Ő ezen az estén, 9 órakor egy librettista műhelytitkait osztja meg velünk vetítéssel egybekötött szubjektív operakalauzában, Karsai Franciska közreműködésével.

Záróeseményként, este 10 órától sok érdekességet tartalmaz a Rolling Stones-legenda, Jávorszky Béla Szilárd vetítéssel színesített Zenei Szabadegyetemének különkiadása.

Ha ezen az éjszakán az irodalomé a főszerep, akkor kihagyhatatlan: Kocsis András Sándor Színek és formák – Irodalmi arcképcsarnok című kiállítása az Örkény könyvesbolt emeletén, a Cultiris Galériában.